sapientia.ro

Főoldal / Egyetemi választások 2020 /

Tájékoztató a rektorválasztás menetéről és eljárásáról

Időpont: 2020. december 9. szerda, 9–17 óra között

Helyszín: a kari választási körzetekben kijelölt szavazóhelyek: Csíkszeredai Kar, Kolozsvári Kar, Marosvásárhelyi Kar (Koronkai Campus, Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ)

• A szavazás az egyetemi szinten számolt 50%-os szavazói jelenlét mellett minősül érvényesnek.

• A szavazóhelyiségben a szavazati joggal rendelkező választók felmutatják a személyazonosságukat (a hallgatók a folyó tanévben érvényesített diákigazolványukat is), saját kék színű írószerükkel aláírják a választói listát, majd az asztalról átveszik a kontroll-pecséttel ellátott szavazólapot és a szavazópecsétet. Ezt követően a szavazófülkében érvényesítik szavazati jogukat (a szavazópecséttel a szavazólapon az IGEN vagy NEM opciót tartalmazó négyzetet lebélyegzik). A szavazólapot négybe hajtják, az urnába dobják, és a szavazópecsétet leteszik a kijelölt helyre, amely a fertőtlenítés után kerül újra az asztalra, majd a kijelölt útvonalon elhagyják a szavazóhelyiséget. 

• Egy szavazat akkor érvényes, ha rajta egyetlen opció (egyetlen négyzet) van szavazópecséttel megjelölve, a szavazólapon erre kijelölt felületen, és ha a szavazólap hátán rajta van a kontrollpecsét. Az ezektől eltérő szavazatok érvénytelenek (semmisek).

• A szavazásra megállapított nyitvatartási idő lejártával a szavazást leállítják. Amennyiben záróra után is még mindig nagyszámú szavazó várakozik a sorára, az Egyetemi választási bizottság, a kari választási bizottság javaslatára, egyszerű többségű döntéssel a zárórát 1 órával kitolhatja. 

• A szavazások lezárultával (záróra után, vagy ennél korábban, az összes jogosult szavazat leadását követően) a kari választási bizottság elnöke, illetve a szavazókörzet felelőse elrendeli, hogy a helyiségben csak a választási bizottság tagjai maradjanak, más személyek jelenléte tilos. 

A választási csalás kihágásnak vagy bűntettnek minősül, és a törvény bünteti.

Kérjük, hogy a választások során tartsák be a járványügyi biztonsági előírásokat. A szavazóhelyen viseljenek maszkot, fertőtlenítsék a kezüket, kövessék a kijelölt útvonalakat, használják saját írószerüket és tartsák be a biztonsági távolságot.

Jelen tájékoztató melléklete egy érvényesen leadott szavazat mintapéldánya.

Egyetemi Választási Bizottság

Eseménynaptár

2021. október

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031