Álláshirdetés: Műszaki szakértő (projektmenedzser)

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Álláshirdetés: Műszaki szakértő (projektmenedzser)
Álláshirdetés: Műszaki szakértő (projektmenedzser)
Álláshirdetés: Műszaki szakértő (projektmenedzser)
2019. február 26.

A Sapientia Alapítvány pályázatot hirdet műszaki szakértő (projektmenedzser) feladatkör ellátására az Alapítvány támogatásával és felügyelete alatt Sepsiszentgyörgyön megvalósuló kulturális és művészeti központ tervezése és felépítése, valamint műemléképület felújítása céljából.

A sikeres pályázó feladata lesz a beruházások szakmai felügyelete, továbbá a közreműködés ezeknek megvalósításában, az előkészítéstől az üzembe helyezésig. A részletes feladatleírás az Alapítvány kolozsvári titkárságán személyesen, vagy e-mailben igényelhető.

Követelmények:

  • szakirányú mérnöki végzettség;
  • nagyszabású építkezési/ felújítási projektekben való korábbi részvétel, ezek során szerzett projektmenedzseri tapasztalat;
  • tapasztalat az építkezési projektek elindításában és lebonyolításában (versenyeztetés, terveztetés, tervező és kivitelező kiválasztása, stb.) az ezekről, valamint az építkezés folyamatáról szóló szakmai és tartalmi beszámolók, jelentések készítésében, rugalmasság, a finanszírozó és a beruházó által elvárt követelményeknek való megfelelés;
  • érdekérvényesítő képesség, a finanszírozó és a beruházó érdekeinek képviselete a kivitelezőkkel, stb. szemben;
  • az építkezések műszaki ellenőrének/ellenőreinek (ellenmérnök) kiválasztásában való jártasság, a műszaki ellenőr munkájának felügyeletében való tapasztalat;
  • számítógépes ismeretek, jó szóbeli és írásbeli kommunikációs készség magyar és román nyelven, a magyar és román szaknyelv alapos ismerete;
  • jó problémamegoldó és meggyőzőképesség, diplomáciai érzék;
  • együttműködési készség a beruházási bizottságok tagjaival.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • a felsőfokú végzettséget, szakmai tudást, tapasztalatot igazoló irat(ok) fénymásolatát;
  • a pályázó személy szakmai önéletrajzát (curriculum vitae);
  • a referenciamunkák jegyzékét (fotókkal illusztrálva);
  • árajánlatokat (ajánlattételi űrlapok e-mailben igényelhetők);
  • egy ajánlólevelet.

Az elbírálás a leadott iratcsomók vizsgálata, és személyes beszélgetés alapján történik.

A pályázatok leadásának határideje: 2019. március 11, hétfő délelőtt 11:00 óra.

A pályázatot személyesen, vagy megbízott útján kell eljuttatni a következő címre:

Sapientia Alapítvány, 400112 Kolozsvár,

Matei Corvin (Corvin Mátyás) u. 4,

Kapcsolattartó személy: Dácz Szidónia

E-mail: dszidisapientia.ro

Telefonszám: +40-264-439394

Hírek
2024-03-28
2024-03-25
2024-03-21
2024-03-20



Tagek

Recsk, a magyar Gulag – kiállításmegnyitó, filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés a Sapientián
A kommunista terror jelképének számító kényszermunkatáborok témakörében kerül sor kiállításmegnyitóval egybekötött filmvetítésre és kerekasztal-beszélgetésre a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán. A Tordai úti épületben szervezett esemény 2019. március 1-én, pénteken 18 órakor kezdődik, a kiállítás a Hunyadi Mátyás díszterem előterében egészen március 14-éig megtekinthető.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés
Kíváncsi vagy, hogy milyen lehet az Erasmus+ programban részt venni, külföldön tanulni ösztöndíjjal? Pályáznál, de vannak kérdéseid? Bátorításra van szükséged? Meghallgatnád, hogy másoknak milyen élményei vannak? Most megismerheted a programot, valamint azok tapasztalatait, akik már részt vettek mobilitáson, és intézményünk Erasmus+ koordinátorai válaszolnak kérdéseidre!

Kolozsvár az idei Bocskai-zarándoklat első állomása
Immár 13. alkalommal kerül sor a Bocskai-zarándoklatra, melynek során 2019. február 22–23. között egy magyarországi küldöttség tagjai a fejedelem életéhez kötődő helyszínekre látogatnak el. Már hagyomány, hogy Kolozsváron is állomásoznak a látogatók, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara látja vendégül őket február 22-én, pénteken.

Család – Iskola – Média: A média hatása a gyermekekre és fiatalokra - konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete, a Spektrum Oktatási Központtal és a Pro Educatione Egyesülettel közreműködve konferenciát hirdet Család – Iskola – Média: A média hatása a gyermekekre és fiatalokra címmel.

Trans-linguistica nemzetközi konferencia a Marosvásárhelyi Karon
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke ötödik alkalommal szervezi meg a Trans-linguistica nemzetközi konferenciát, a „Nyelvek és kultúrák közötti közvetítés a digitális forradalom után – a 21. század kihívásai” címmel.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre
Az Alapítvány tehetségeket támogató programja Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését várja, akik egyénre szabott támogatásban részesülnek.

Sapiophile: 5 illembaki, amitől hátast vetünk
Milyen ruhát viseljünk egy eseményen? Hogyan fogalmazzunk meg egy e-mailt? Mennyire vagyunk elviselhetőek? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Prohászka-Rád Boróka, egyetemi adjunktus az új Sapiophile részben.

Néptáncművészeti szakot indít a Kolozsvári Kar
Az erdélyi néptáncművészeti és néptánc-pedagógiai oktatás felkarolását célozza meg a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara: az intézmény 2019 őszén egy alapképzést tervez indítani. A képzés együttműködésben jön létre a Magyar Táncművészeti Egyetemmel és a Hagyományok Házával, akikkel partnerségben egy speciális képzés is indul a már alkalmazásban levő hivatásos táncosok számára.

Felmérik a székelyek lelkiállapotát
A Sapientia EMTE a budapesti ELTE – Pozitív Pszichológia Tanszékével együttműködve elkészíti Székelyföld boldogságtérképét. A felmérésbe egy on-line kérdőív kitöltésével lehet bekapcsolódni. A kérdőívet kitöltők között kisorsolnak egy kétszemélyes wellness hétvégét is a Bálványos Resort-ban, mely 2019 április hónap folyamán vehető igénybe.

Hallgatónkat díjazták a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen
Vargyasi Levente rendező-operatőr, fotográfus, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának kommunikáció szakos hallgatója, a Tehenesek című dokumentumfilm képi világával érdemelte ki a rangos szakmai díjat.

Pályázati felhívás: Egyetemi Kutatási Program - 2019/2020
Az Egyetemi Kutatási Program (EKP) célja az erdélyi magyar magánegyetemi hálózat keretében zajló magas színvonalú kutatási tevékenység támogatása, valamint kiemelkedő tudományos eredményeket felmutatni tudó egyetemi kutatóközpontok kialakítása és fejlesztése. Pályázatot lehet benyújtani a 2019. május 1. és 2020. október 31. közötti időszakban lebonyolításra kerülő kutatásokra.

A Sapientia EMTE 2019-ben is megrendezi a tudományos diákköri konferenciákat
A Kari TDK-k a Sapientia EMTE hallgatóin kívül minden más felsőoktatási intézmény diákjai számára is nyitottak, amennyiben az általános jelentkezési feltételeket teljesítik. A Kari TDK-k a humán- és reáltudományi szakterületeken, valamint az ETDK-k egyben jelölő fórumok a 2021-es magyarországi XXXV. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára.

Esszépályázat - A választás illúziója: a szabad akarat végét jelenti az ajánló algoritmus?
Angol nyelvű esszépályázatot hirdetett a 365 Data Science oktatási karrieroldal, melyre sapientiás hallgatók jelentkezését is várják. A legjobb esszé szerzője 1000 dolláros jutalomban részesül, míg a második és harmadik helyezett nyereménye 300 illetve 200 dollár. Jelentkezési határidő: 2019. április 28.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, kiállításokon való részvétel támogatására – 2019
A Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi konferenciákon, fesztiválokon illetve művészeti kiállításokon való részvétel támogatására.

Felhívás - V. Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferencia
Ötödik alkalommal szervezi meg a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszéke a gödöllői Szent István Egyetem, Tájépítészeti és Településtervezési Karával, a budapesti Ökopszichológiai Intézettel és az Erdélyi Múzeum Egyesülettel közösen az Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferenciát 2019. április 12-13. között, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi kampuszában.

Ezüst Akadémia: dr. Pap Levente - Az asszonyi cicomáról - szépségápolás a római korban
2019. január 22-24. között három városban hallgathatják meg az Ezüst Akadémia résztvevői dr. Pap Levente, egyetemi docens előadását.

Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny - felhívás
A Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny a Kárpát-medence felsőoktatási képzésben résztvevő ifjúsága számára megszervezett számviteli-adózási esettanulmányi vetélkedő. A külhoni, magyar oktatási nyelvű képzést folytató intézmények közül az alábbi intézmények és szakok hallgatóinak jelentkezését várjuk.

Megjelent a Nyelvi tájkép, nyelvi sokszínűség I-II. konferenciakötet
Jelen kiadvány a 2017. szeptember 22–23-án Nyelvi tájkép és nyelvi sokszínűség témakörében megszervezett konferencián elhangzott előadások jelentős részét tartalmazza. A rendezvény arra összpontosított, hogy a címében mellérendelő struktúraként megjelenő kulcsfogalmak kapcsolatára vonatkozóan kérdések sorát fogalmazza újra, a Kárpát-medencei magyarság összefüggésében.

Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Versenyt rendeztek a Marosvásárhelyi Karon
2019. január 12-én zajlott Marosvásárhelyen, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny.

Magyarországon is valós továbbtanulási alternatívát jelent a Sapientia EMTE
Népszerűnek bizonyult a Sapientia EMTE standja a 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, ahol évről-évre nagyobb az érdeklődés az egyetem képzései iránt. A 2019. január 10-12. között tartott rendezvényen mintegy 50 felsőoktatási intézmény és több mint 52 ezer látogató vett részt.

Herman Ottó biológia tantárgyverseny Kolozsváron – 2019
A versenyre biológia iránt érdeklődő, magyarul tanuló VII. és VIII. osztályos általános iskolások jelentkezhetnek. A regisztráció határideje: 2019. február 1., a verseny időpontja: 2019. március 2. délelőtt 10 óra.

Gábor Dénes-díjjal tüntették ki dr. Kolozsváry Zoltánt, a Marosvásárhelyi Kar oktatóját
Oktatónk az anyagtudomány terén elért eredményeiért – amelyeket 15, Magyarországon, Romániában, Németországban és az USA-ban bejegyzett szabadalom véd –, továbbá a felsőoktatásban betöltött kiemelkedő oktatásszervezői és oktatói tevékenységéért részesült Gábor Dénes-díjban.

Sapiophile: Hulladékmentes kihívás
Megjött a Sapiophile legújabb része, melyben Mara Gyöngyvér megküzd a hulladékokkal. Megpróbál öt napig hulladékmentesen élni. A videóból kiderül, hogy oktatónknak hogyan sikerült a kihívás.

Találkozzunk a 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon!
2019. január 10-12. között várunk minden érdeklődőt Budapesten a 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Hungexpo "A" csarnokában! A Sapientia EMTE standja a DA24-es jelzésű helyet foglalja el.

Pályázati felhívás: ,,Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban"
Az Országgyűlés elnöke, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője pályázatot hirdetett. A pályázaton magyarországi, valamint Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói pályázhatnak.

Felvételit hirdetünk a 2019-es hangmester felnőttképzésre
Szakmáját jól végző, komoly elméleti felkészültséggel és gyakorlati tapasztalattal rendelkező hangmesterekre/hangtechnikusokra minden rádió- és tévéműsor közvetítésekor, zenei stúdiófelvétel elkészítésekor, zenei fesztivál és más esemény hangosításakor valamint, filmalkotás megvalósításakor szükség van.

Pályázati felhívások fiatal egyetemi oktatók, doktori hallgatók számára és a 2018/2019-es tanév tavaszi szemeszterére vonatkozó részképzésre
Megjelentek a 2018/2019-es tanévre vonatkozó fiatal egyetemi oktatói pályázat valamint a doktori hallgatók számára kiírt tanulmányi támogatás (volt Soós Kálmán ösztöndíj) és a 2018/2019-es tanév tavaszi szemeszterére vonatkozó részképzés pályázatok teljes körű felhívásai.

Az örökmozgó terei – Bodó Barna 70. születésnapjára
Magyarország kolozsvári Főkonzulátusa és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara 2018. december 18-án, kedden 17 órától könyvbemutatót szervez a kolozsvári főkonzulátus rendezvénytermében, melynek keretében Az örökmozgó terei: Bodó Barna hetvenedik születésnapjára című kötetet ismerhetik meg a résztvevők.

Agrárminisztériumi ösztöndíjat kaptak a kiváló tanulási eredményeket elérő kertészmérnöki, agrármérnöki és tájépítész mérnöki szakos hallgatók
A Marosvásárhely Kar Kertészmérnöki tanszékének hallgatói immár negyedik alkalommal részesültek az egész Kárpát-medencére kiterjedő, a Magyar nyelvű egyetemi agrárképzést támogató ösztöndíjban.

Beszámoló a X. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyről
2018. december 7-8-án tizedik alkalommal szerveztük meg és bonyolította le a középiskolák 11-12. osztálya számára szervezett „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyét a Csíkszeredai Kar.

Végzett hallgatónk nyert díjat a CineMAiubit Nemzetközi Diákfilmfesztiválon
A 22. CineMAiubit Nemzetközi Diákfilmfesztivál legjobb rendezésért járó Cristian Nemescu-díját a kolozsvári Gábor Loránd, a Bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem (UNATC) mesterképzős diákja, a Sapientia EMTE végzettje vehette át Cum înalţi un zmeu? című filmjéért.

ELTE mikrobiológusainak előadássorozata
A Biomérnöki Tanszék szervezésében 2018. december 12-14. között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Mikrobiológiai Tanszékének oktatói tartanak környezeti biotechnológiákkal kacsolatos előadásokat, mely nyitott minden érdeklődő számára.

Diákjaink sikerei a 14. Pannonfíling Mozgóképes Találkozón
Megosztott I. helyezést nyert Benedek Szabolcs a Your Face Without the Screen filmjével, a II. helyezett pedig Nagy Anita Noémi lett Cukor nélkül c. alkotásával. A zsűri különdíját Csurka László-Csongor Szevasz, Laci!-ja kapta. A nyerteseknek és minden résztvevőnek ezúton is gratulálunk!

Karácsonyi könyvbemutató a Jogtudományi Intézetünknél
A könyvbemutató keretében a Jogtudományi Intézet rövid áttekintőt nyújt a 2018. évben megjelent legfontosabb köteteiről – tudományos műveket, egyetemi jegyzeteket –, majd ismertetik a jövő évi terveiket, és mindeközben erdélyi borok csodálatos válogatását kóstolhatják meg a résztvevők.

A Kolozsvári Karon tartott előadást az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja
A Kárpát-medencei magyar közösségek helyzetéről és a nyelvi jogok érvényesüléséről tájékoztatták Fernand de Varennest, aki a Magyar kisebbségi közösségek: küzdelmek és lehetőségek című konferencián vett részt.

SapiSentia II - Eredményhirdetés
Erős mezőny, kreativitás és lendület jellemezte a 2018. november 27-én második alkalommal megrendezett SapiSentia vetélkedőt, amelyet a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjaszervezett középiskolások számára.

Balla Géza nyerte az Év bortermelője Magyarországon címet
Első határon túli borászként Balla Géza, a Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszékének adjunktusa nyerte el a 28. Év bortermelője Magyarországon címet. A "borvilág Kossuth-díjával" kitüntetett termelő elmondta, továbbra is küzdeni fog egy határoktól független, egységes magyar borvilágért.

Otthont adunk a Magyar kisebbségi közösségek: küzdelmek és lehetőségek c. konferenciának
A 2018. december 5-én 11 órától kezdődő konferencián tiszteletét teszi Fernand de Varennes, az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja. A konferencia célja a magas rangú diplomata tájékoztatása a határon túli magyar közösségek helyzetéről, illetve a nyelvi jogok gyakorlati alkalmazásáról.

Kari TDK-k és ETDK-k: Elindult a jelentkezési folyamat
A Sapientia EMTE Kari Tehetséggondozó Bizottságai és Hallgatói Önkormányzatai a 2018/2019-es tanév tavaszi félévére hirdetik meg a Kari Tudományos Diákköri Konferenciákat. A XXII. Agrártudományi ETDK-nak a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja ad otthont, míg a XX. Műszaki ETDK-t a Sapientia EMTE és a Temesvári Műszaki Egyetem közösen szervezik.

Sapientiás vizsgálat: Nem iható a szejkei borvízforrás vize
2018 januárjában, márciusában és novemberében összesen öt alkalommal bevizsgált főút melletti szejkei borvízforrás vize egyik alkalommal sem bizonyult ihatónak – derült ki a Sapientia EMTE csíkszeredai laboratóriumaiban elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok során.

SapiTranslatio 3.0 fordítóverseny - eredmények
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke harmadik alkalommal szervezte meg a SapiTranslatio fordítóversenyt 2018. november 22-én, melyre rekordszámú jelentkező regisztrált: 212 személy az angol-magyar/román nyelvpárra és 37 személy a német-magyar/román nyelvpárra, összesen 32 középiskolai tanár és egyetemi oktató vezetésével.

Megtartották a második Sapis Thanksgiving rendezvényt a Humántudományok Tanszéken
A Csíkszeredai Kar Humántudományok Tanszéke által szervezett rendezvényen több mint 50 középiskolás és a humánszakos hallgató mellett, a Care2Travel részéről, Kedves Péter és két ausztrál vendég is részt vett.

„Gúzsba kötve táncolni” fordítóverseny eredményei
2018 őszén a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke a 10. alkalommal szervezte meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítóversenyt középiskolák 11–12. osztálya számára. Ötven tanuló 57 fordítást küldött felhívásunkra, mivel a jelentkezők közül négyen két kategóriában is indultak, egy tanuló pedig mind a négy kategóriában jelentkezett.

Sapiophile: Milyen klasszikus egyetemista karakter vagy?
Megérkezett a Sapiophile következő része, amelyben a négy egyetemi oktatónk mellé most négy egyetemista csatlakozik, hogy közösen mutassák be milyen volt régen egyetemistának lenni és milyen ez napjainkban.

Erasmus+ pályázati felhívás Kárpátalján megvalósuló oktatási és képzési célú mobilitásra (STA, STT) a 2018/2019-es tanév II. félévében (KA107)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára partnerországban (Ukrajnában) megvalósuló oktatási és képzési célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2018/2019-es tanév második félévében.

Magyar Tudomány Napja Erdélyben: Fejezetek Erdély jogtörténetéből
Hol: Sapientia EMTE JTI, Tordai út 4. szám, B301-es terem Mikor: 2018. november 20., kedd 17 óra

Fordító és tolmács szakos hallgatóink a Shades of Meaning fordítóversenyen
A temesvári Nyugati Egyetemen megrendezett versenyen a magyar-német szakos Razman Noémi-Katalin II. helyezést ért el. Ez a szak fennállásának eddigi legjobb eredménye más egyetem által rendezett fordítóversenyen.

Elhunyt Dr. Filep Emőd, a Sapientia EMTE tiszteletbeli professzora
Fájó szívvel tudatjuk, hogy kedves kollégánk, dr. Filep Emőd tiszteletbeli professzor, a Marosvásárhelyi Kar nyugalmazott oktatója 2018. november 14-én elhunyt. Őszinte együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családnak.

Elhunyt D. dr. Pap Géza, az EREK volt püspöke
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közössége megrendüléssel értesült arról, hogy 2018. november 13-án tragikus hirtelenséggel elhunyt D. dr. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület volt püspöke, intézményünk lelkes támogatója. Emléke legyen áldott!

Párizsban versenyeztek hallgatóink
2018. október 21-22. között került megszervezésre az Ecotrophelia Europe 2018 ökoinnovációs verseny nemzetközi szakasza a SIAL Paris kiállítás keretein belül, ahol a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának csapata, a Sapbakers Magyarországot képviselte.

Online is lapozható a 2019-es felvételi tájékoztató füzet
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem minden évben kiadja felvételi tájékoztató füzetét, mellyel a pályaválasztás előtt állókat szeretné segíteni. A külsőleg is megújult kiadványban, az egyetemi felvételire készülő diákok megtalálhatják a számukra leginkább tetsző szakot!

Könyvbemutatóval egybekötött Egyetemi Esték a Környezettudományi Tanszéken
2018. november 19-én, hétfőn 18 órától a Kolozsvári Kar Tordai úti épületének Hunyadi Mátyás dísztermében mutatják be a Székelyföldi mofettás könyv. Gyógygázok az egészség szolgálatában című kötetet.

Gyimesi iskola nyerte az idei Venczel vetélkedőt
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke által, hatodik alkalommal megrendezett Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum csapata nyerte.

Felavattuk a Collegium Iuridicum jogász szakkollégiumot
Kolozsváron átadták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) magyar állami támogatással kialakított Collegium Iuridicum jogász szakkollégiumát, és a benne kialakított Kolosváry Bálint Jogtudományi Kutatókönyvtárat.

Challenges100 – Nemzetközi konferencia az elmúlt száz évről
A Sapientia EMTE Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszéke a Challenges100 nemzetközi konferenciára várja az érdeklődőket 2018. november 15–17. között Kolozsváron. A Tordai úti épület A303-as termében megszervezett rendezvényen az ülésszakok mellett könyvbemutatók is várják az érdeklődőket.

Bevizsgálták és fogyasztásra alkalmasnak találták a kirulyfürdői borvízforrások vizét
A kirulyfürdői Tábori borvíz és a Festőborvíz minősége megfelelő emberi fogyasztásra – derítették ki a Sapientia EMTE laboratóriumaiban elvégzett mikrobiológiai és vízkémiai vizsgálatok során.

V. SapiLine Tracer robotverseny a Marosvásárhelyi Karon
A 2018. december 11-én tartandó versenyt a Sapientia EMTE Villamosmérnöki Tanszéke és a Marosvásárhelyi Kar Hallgatói Önkormányzata közösen szervezi.

A Marosvásárhelyi Kar HeptaCube elnevezésű csapata nyerte a XI. Robochallenge nemzetközi robotversenyt
A robotversenyen, 15 országból (Bulgária, Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Mexikó, Moldovai Köztársaság, Lettország, Litvánia, Paraguay, Peru, Lengyelország, Románia, Oroszország, Törökország és Spanyolország) összesen 140 csapat indult.

Köztes terek / Spaţii intermediare / Spaces In Between ‒ Nemzetközi konferencia 2019
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontja háromnyelvű konferenciát szervez Köztes terek/Spaţii intermediare/ Spaces In Between címmel, az egyetem csíkszeredai helyszínén, 2019. április 26-27. között. Jelentkezési határidő: 2019. január 31.

A Kolozsvári Kar menzáját tesztelte a Hoppipolla
A blog szerkesztőjét felkészületlenül érte, hogy az erkélyen hideg volt, de ez mit sem változtatott az értékelésén, miszerint az eddig tesztelt menzák közül itt volt a legfinomabb az ebéd.

"Apasági teszt bérmentve – mivé lett a Sapientia?"
"Elmúlt az az időszak, amikor a Sapi csak az állami egyetemekről lepattanó felvételizőket célozta meg, és mostanra komoly versenytársként jelennek meg a felsőoktatás piacán. Diák legyen a talpán, aki ellenállni tud nekik" - írta az uh.ro tudósítója felvételi bemutatónk megtekintése után.

VII. Pénzidomár - pénzügyi és gazdasági vetélkedőt hirdetünk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, az OTP Bank Románia és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa idén is meghirdeti a Pénzidomár - pénzügyi és gazdasági vetélkedőt középiskolások számára.

Philip Zimbardo: Hogyan válhatunk hőssé vagy szörnyeteggé? - online előadás
2018. november 5-én, hétfőn, 18 órától a Philip Zimbardo világhírű szociálpszichológus a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara és a Pro Scientia Siculorum Egyesület felkérésére tart online előadást a Csíki Moziban.

Sapiophile: Nem büdös nekik a munka, csak a rendszer rossz
Új generációk tűntek fel a munkaerőpiacon (ők az Y és Z), akik a régi 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás munkamodellbe nem tudnak beilleszkedni.

INNOVER 2 - II. Innovációs csapatverseny
Ha műszaki fejlesztési ötleteid vannak és ezek piaci értékesítéséről álmodozol, készíts egy hiteles üzleti tervet és mutasd be! Az innováció témaköre: gépészeti, villamosmérnöki, számítástechnikai, mezőgazdasági termékek és szolgáltatások. Jelentkezési határidő: 2018. november 2., 14 óra.

II. SapiSentia verseny középiskolásoknak
A Sapientia EMTE Kertészmérnöki Tanszéke második alkalommal szervezi meg a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában a SapiSentia elnevezésű interdiszciplináris vetélkedőt középiskolás diákok számára.

Egészségügyi témájú nemzetközi diákvetélkedőn vettek részt hallgatóink
A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában tartott, BrainMarathon for Health elnevezésű verseny témája az elszigetelt települések egészségügyi ellátásának javítása, tágabb értelemben az egészségi állapot javítása, a jövő egészségügyének fejlesztése innovatív ötletekkel.

Tudományos eredményei mérik az egyetemet
A tudományegyetemeket különböző szempontok szerint évi rendszerességgel rangsorolják. Romániai egyetem nincs a legjobb ötszázban. A Sapientia EMTE rektorával, Dávid Lászlóval arról beszélgett az Erdélyi Napló, hogy behozható-e a térségben a tudományos kutatások terén tapasztalt nagy lemaradás.

Öt sapientiás hallgató nyert Collegium Talentum ösztöndíjat
A 2018/2019-es akadémiai évben a Collegium Talentum (CT) programban résztvevő hallgatók ösztöndíjban, konferencia részvételi- és nyelvvizsgaköltség-támogatásban, képzések, szakmai és nemzeti identitást erősítő programok biztosításában részesülnek.

Ezüst Akadémia: dr. Gergely Orsolya - Született feleségek? Női szerepek es szerepelvárások tegnap és ma
2018. október 23-25. között kerül sor a második előadásra az Ezüst Akadémia Oktatási Program keretében. Ezúttal a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, dr. Gergely Orsolya lesz az előadó.

FreedomRun – Futással a vallásszabadságért
Közös futással hívja fel a figyelmet öt amatőr sportoló a vallásszabadság jubileumi évfordulójára a Magyar Unitárius Egyház által kezdeményezett FreedomRun mozgalom keretében. A futók október 21-én a Kolozsvár–Torda közötti 30 km-es távot teljesítik.

Öt csíki forrás vizét vizsgálták be, van, amelyiket egyáltalán nem ajánlják emberi fogyasztásra
Míg a Taplocai-, Somlyói- és Zsögödi-borvízforrás vizének minősége megfelelő, a Piricskei-forrás vize nem ajánlott emberi fogyasztásra – derült ki a Sapientia EMTE hallgatóinak mikrobiológiai vizsgálatából - számolt be a Székelyhon.

Nemzetközi film- és médiatudományi konferencia a Kolozsvári Karon
A Sapientia EMTE Média Tanszékének oktatói immár 18. alkalommal szerveznek kutatásaikhoz kapcsolódó filmtudományi konferenciát, amelyet az utóbbi években egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés övezett.

Apáczai-díjat kaptak a Csíkszeredai Kar oktatói Szovátán
2018. október 13-án, szombaton Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Apáczai-díjjal jutalmazta a kutatást végző pedagógusokat. A Sapientia EMTE oktatóit is díjazták.

Startol a Sapientia EMTE felvételi tájékoztató körútja
A korábbi évekhez képest egy hónappal korábban vág neki „Az egyetem házhoz jön” elnevezésű, 2019-es egyetemi felvételi tájékoztató körútnak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

Csomád-Bálványos régió „népi feredőit” vizsgálták a biomérnök mesterisek
Összesen 30 vizes élőhely (kénes fortyogók, ásványvizes források- és medencék, mofetta-forrás) esetében végeztek helyszíni vizsgálatokat az első éves Fenntartható Biotechnológia szakos hallgatók, dr. Máthé István oktató vezetésével.

Az Egyetem Napját ünnepeltük Csíkszeredában
2018. október 3-án, szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját Csíkszeredában ünnepeltük. Az Egyetem Napi ünnepségnek a Csíki Mozi épülete adott otthont.

A Marosvásárhelyi Kar oktatójából és volt hallgatóiból álló csapat a nyertese a My City Marosvásárhely pályázatnak
A megyeszékhely főterének korszerűsítésére kiírt pályázatra nyolc pályamunka érkezett. Első díjat nem osztottak ki, így a második helyezett lett a nyertes.

Tonk Sándor (1947–2003) Emlékkonferencia
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Kutatóintézete, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete tisztelettel meghívja a Tonk Sándor emlékére 2018. október 5–6-án Kolozsváron tartandó konferenciára.

Egyetem Napja Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 18. évfordulóját Csíkszeredában ünnepeljük. Az Egyetem Napi rendezvénysorozat 2018. október 3-án, szerdán, 11 órától kezdődik a Csíki Mozi nagy termében.

Egyetemisták képzésére is kibővíti együttműködését a Kolozsvári Kar és az MCC
Az elmúlt tanév sikeres együttműködésének fényében újra megállapodást írt alá a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara nevében dr. Tonk Márton dékán, és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) ügyvezetőigazgató-helyettese, Lánczi Péter csütörtökön, 2018. szeptember 27-én.

Barabási Albert-László: A képlet - könyvbemutató és előadás
2018. október 5-én, pénteken 16:30-tól a Sapientia egyetem és a Pro Scientia Siculorum Egyesület vendége lesz Barabási Albert-László magyar fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2018/19-as tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2018/2019-as tanév második félévében.

VI. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében hatodik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Lezártuk az Ezüst Akadémiára a jelentkezést
Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen is beteltek a meghirdetett helyek az Ezüst Akadémia Oktatási Programra, így már nem lehet jelentkezni a programra. A három helyszínen több mint 1000 résztvevő kezdi meg az új tanévet.

Könyvbemutató: Búcsú a Babeş-Bolyaitól
Szeptember 20-án mutatták be Kolozsváron Dr. Kása Zoltánnak, a Sapientia EMTE professzorának, az egyetem Szenátusa korábbi elnökének Búcsú a Babeş-Bolyaitól című könyvét, amely a Scientia Kiadó gondozásában jelent meg.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2018/19-es tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2018/2019-es tanév második félévében.

Indul a nagy sikerű Ezüst Akadémia Oktatási Program
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a 2018/2019-es tanévben is elindítja Oktatási Programját az 50 év fölötti korosztály számára. Az idei évben is várjuk azon jelentkezőket Csíkszeredából, Kézdivásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről, akik szívesen részt vesznek az ingyenes előadássorozaton. Jelentkezni szeptember 24-től lehet!

Álláshirdetés honlapkezelői állás betöltésére
A Sapientia EMTE Rektori Hivatala versenyvizsgát hirdet honlapkezelői állásra, egyéves határozott időre szóló munkaszerződéssel. A munkatárs feladata az egyetem háromnyelvű honlapjának tartalommal való feltöltése és a feltöltendő tartalmak fordítása. A feladatát rugalmas munkaidőben végezheti.

Álláshirdetés gazdasági titkár pozíció betöltésére
A Sapientia EMTE Rektori Hivatala versenyvizsgát hirdet gazdasági titkári munkakör betöltésére. A munkatárs feladatai közé a gazdasági ügyvitellel kapcsolatos teendők tartoznak.

Újabb nagyszabású nemzetközi konferenciát szervez a Média Tanszék
2018. október 18–20. között kerül sor a Kolozsvári Karon az Intermediality Now: Remapping In-betweenness nemzetközi konferenciára. Október 18–20. között kerül sor az Intermediality Now: Remapping In-betweenness nemzetközi konferenciára, melynek keretében érdekes előadásokkal, filmvetítéssel, a stúdióban kipróbálható VR installáció várja az érdeklődőket.

A Magyar Tudományos Akadémia pályázati felhívása Domus magyarországi ösztöndíjak elnyerésére
Az Akadémia Domus ösztöndíjprogramja senior és junior ösztöndíjakkal kívánja támogatni a külföldi kutatók szakmai munkásságát, magyarországi tevékenységét, segítve bekapcsolódásukat a magyarországi tudományos életbe, akadémiai és egyetemi kutatásokba, magyarországi szakmai partnerek, témavezetők és befogadó intézmények közreműködésével.

Ünnepélyes tanévnyitó a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
2018. szeptember 17-én, hétfőn 11 órai kezdettel kerül sor a 2018/2019-es tanév ünnepélyes évnyitójára a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Az esemény helyszínéül egyetemünk Nagy Aulája szolgál.

Tanévnyitó ünnepség a Kolozsvári Karon
Ünnepélyes megnyitó keretében kezdi meg a 2018/2019-es tanévet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara. A tanévnyitóra szeptember 18-án, kedden kerül sor a kar Tordai úti épületének Hunyadi Mátyás (Aula Magna) dísztermében, 12 órai kezdettel.

Tanévkezdés a Marosvásárhelyi Karon
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán 2018. szeptember 17-én kezdődik a tanév. A 2018. szeptember 17 – 23. közötti periódusban kötelező a regisztráció és a tantárgyfelvétel lebonyolítása minden hallgató számára. Ugyancsak ekkor zajlanak az elsőévesek számára szervezett tájékoztató és ismerkedési programok is.

Légy a Sapientia arca!
Szeretsz arról beszélni, hogy hol és mit tanulsz? Akkor te vagy a mi emberünk. Vállalkozó szellemű hallgatókat keres a Csíkszeredai Kar, akik az egyetemi tájékoztató körúton mutatják be hol is tanulnak.

Szekszárd városa díjat adományozott dr. Bakk Miklós oktatónknak
Az ünnepi közgyűlés keretében Közjóért kitüntető díjat kapott dr. Bakk Miklós, a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék docense, a Lugos és Szekszárd közötti testvérvárosi kapcsolat előmozdítójaként.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon való részvétel támogatására – 2018/II.
A Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói és kutatói számára nemzetközi konferenciákon való részvétel támogatására.

Ásványvizes konferencia a bártfafürdői „Sisi-villa” árnyékában
2018. augusztus 22-24. között a szlovákiai Bártfafürdőn került megrendezésre a XIV. „Kárpát-medence Ásványvizei” elnevezésű nemzetközi tudományos vándorkonferencia.

A Sapientiára látogatott dr. Kásler Miklós miniszter
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével a jövőbeni együttműködésről beszélgettek az egyetem vezetői.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign