sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A „Gúzsba kötve táncolni” fordítóverseny eredményei

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke tizenegyedik alkalommal szervezte meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítóversenyt középiskolák 11–12. osztálya számára. A fordításokat tanszékünk tanárai és fordító-tolmács mesterszakos hallgatói értékelték. 

Idén 57 tanuló 72 fordítást küldött felhívásunkra, közülük 13-an két-két kategóriában, egy tanuló pedig három kategóriában jelentkezett. Csíkszeredán kívül Brassó, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Kovászna, Marosvásárhely, Nagybánya, Nagyvárad, Segesvár, Sepsiszentgyörgy, Szászrégen, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely is képviseltette magát.

A fordításokat tanszékünk tanárai és fordító-tolmács mesterszakos hallgatói értékelték. A fordítások értékelése során megfogalmazódott néhány észrevétel, melyet szeretnénk itt megosztani a résztvevő diákokkal.

A döntőbe továbbjutók fordításai leginkább azzal emelkedtek ki a többiek közül, hogy sikerült megtalálniuk a kényes egyensúlyt a hűség és eredetiség között, eredeti megoldásokat találtak a forrásnyelvi szövegek fordítói problémát felvető elemeire, el mertek szakadni a forrásnyelvi szöveg képeitől, szerkezeteitől ott, ahol lehetett és kellett, így a célnyelv eszközeivel sikerült létrehozniuk a hatást mind a tartalom, mind pedig az esztétikum szintjén. Szövegeikben többnyire kevés helyesírási hiba, még kevesebb elütés volt, törekedtek arra, hogy a végleges szöveg formailag is megfeleljen az igényes munka követelményeinek.

A beérkező fordítások gyakori hibái között vannak fordítási tévedések:

  • a téves megértés miatti félrefordítások születtek,
  • a tükörfordítások miatt érthetetlen vagy furcsa célnyelvi megoldások jöttek létre,
  • a célnyelvi mondatok szórendje nem követi a forrásnyelvi mondatok hangsúlyait, és emiatt idegenszerű, nehézkes, néha mesterkélt lesz a fordítás,
  • a magyar szleng nem sikerül megtalálni az angol nyelvi megfelelőit,
  • a forrásnyelvi mondatok szerkezeteinek túlságosan is hű követése miatt furcsa, a célnyelvre nem jellemző mondatszerkezetek jöttek létre.

A korábbi években is elhangzott, hogy mennyire fontos a helyesírás. Az idei szövegek egy részében is maradtak helyesírási és gépelési hibák. Tanácsunk, amit szinte minden évben elmondunk, idén is megismételünk: bátran kapcsoljátok be a helyesírást ellenőrző programot, ez jelzi, ha valamit rosszul írtatok, így idejében javítani lehet. Figyelmet kell fordítani az egyes nyelvek eltérő írásjel-használati szokásaira: például a román, magyar és angol nyelv eltérő jelölésmódjára a párbeszédek jelölésére, a vesszők használatára. Másik tanácsunk, hogy nyúljatok bátran a szöveghez, a forrásnyelvi szöveget természetesen tiszteletben kell tartani, de a forrásnyelvi formák szolgai átültetése magyartalan (romántalan, angoltalan) szöveget fog eredményezni, ez pedig fordítási hiba.

A verseny döntőjére 2019. december 13-14-én kerül sor a Sapientia Egyetem Csíkszeredai Karának székhelyén. Péntek délután egy összerázó-ismerkedő program lesz, majd szombaton sor kerül a tényleges döntőre. 

A továbbjutottakat megkeressük egy-egy külön e-mailben a további egyeztetés céljából, ezért kérünk mindenkit, hogy az elkövetkező időben rendszeresen ellenőrizze postaládáját, és leveleinkre, a bennük megfogalmazott kérésekre-kérdésekre postafordultával válaszoljon, ez nagyban megkönnyíti a döntő szervezését.

Továbbá minden előválogatáson résztvevő diáknak két héten belül részletes visszajelzést küldünk fordításaik erényeiről és hibáiról.

Köszönjük a diákoknak és az őket biztató-támogató tanárkollégáknak is, hogy idén is megtiszteltek bennünket azzal, hogy beneveztek és időt szakítottak a részvételre.

A szervezők nevében,

Dr. Lajos Katalin, egyetemi adjunktus

Az előválogatás eredményei (jelige – elért pontszám) itt találhatóak. Emlékeztetünk, hogy a minimum 30 pontot elért fordítások szerzői jutnak a döntőbe, a több kategóriában is továbbjutottaknak választaniuk kell, hogy melyik kategóriában szeretnének versenyezni. 

gúzsba kötve táncolni

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031