sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A Kolozsvári Karon tartott előadást az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottja

A Kárpát-medencei magyar közösségek helyzetéről és a nyelvi jogok érvényesüléséről tájékoztatták Fernand de Varennest, aki a Magyar kisebbségi közösségek: küzdelmek és lehetőségek című konferencián vett részt.

„Fontos alkalmat teremteni arra, hogy első kézből tájékoztassuk a nemzetközi szervezeteket a magyar kisebbség helyzetéről, problémáiról, nehézségeiről. Fontos ugyanakkor, hogy ez alkalomból is megmutathatjuk a magyar közösségek belső szolidaritását, ezért örülök, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségek politikai vezetői is megtiszteltek a jelenlétükkel” – mondta Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke Fernand de Varennes, az ENSZ kisebbségi különmegbízottjának erdélyi látogatása alkalmából szervezett Magyar kisebbségi közösségek: küzdelmek és lehetőségek című konferencia megnyitóján. A Sapienta EMTE Kolozsvári Karán szervezett szerdai konferencián a FUEN elnöke kiemelte, de Varennes látogatása azért is fontos, mert a kisebbségeknek a nemzetközi színtéren is partnereket kell találniuk célkitűzéseik markánsabb megjelenítése érdekében.

A házigazda szerepében Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora köszöntötte a jelenlevőket, az oktatás minőségére, mint az ország fejlődésének zálogára, és ezen belül az anyanyelvi oktatás fontosságára hívva fel a figyelmet. Bodó Barna, a konferencia társszervezője, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetségének elnöke, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának nyugalmazott docense a civil szféra szerepére reflektálva elmondta, a kisebbségi identitás a civil szervezetek hozzájárulása, munkája által is megerősítést kell, hogy nyerjen.

Fernand de Varennes hangsúlyozta, erdélyi látogatása alkalmából nem véleményezi a tapasztaltakat, látogatásának fő célja az információszerzés, így elsősorban az ENSZ keretében kifejtett tevékenységét ismertette.  Az ENSZ szakértőjeként mandátumának egyik fő tevékenysége kivizsgálni a kisebbségek emberi jogainak megsértését illető panaszokat, felhívni a figyelmet és nagyobb láthatóságot biztosítani a kisebbségek nemzetközi emberi jogaira, szaktanácsadással és jó gyakorlatok terjesztésével segíteni a kisebbségi jogok érvényesítését, és elősegíteni a párbeszédet a kisebbség és az országvezetők között, a kisebbségek helyzetének javítása érdekében. Megjegyezte, rengeteg a tennivaló, mert a kisebbségekkel való bánásmód tekintetében egyetlen ország sem tökéletes, mindenhol a kisebbségek válnak a jogfosztások, jogtiprások első áldozataivá.

Elmondta, a kisebbségek egyenesen hozzá fordulhatnak a problémájukkal, hiszen neki nem kell megvárnia a bírósági procedúrák lejártát, azonnal beavatkozhat, mint az ENSZ kisebbségügyi megbízottja. A legfontosabb tevékenysége a jelzett problémákkal megkeresni az illető ország kormányzatát és felszólítani őket a helyzet tisztázására. Hároméves mandátumának következő állomása a kisebbségi nyelv és oktatás. Ezzel a két témával kapcsolatosan számos konferenciát és regionális fórumot fognak szervezni, hiszen tisztázni kell, hogy milyen emberi jogokat feltételez az oktatás és a kisebbségi nyelv kérdésköre.

A konferencia második részében a Kárpát-medencei magyar közösségek képviselői tájékoztatták az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottját helyzetükről: ismertették a kihívásokat, illetve felvázolták a lehetséges megoldásokat.

A délutáni panelben a nyelvi jogok gyakorlati alkalmazása volt a téma. Az előadók között ott volt Toró Tibor politológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója is, aki a civil szervezetek szerepének fontosságát hangsúlyozta a nyelvi jogok érvényesítésében. Elmondta, hogy a rendszerváltás óta a magyar képviselet nem egyszer volt kormányon és gyakran formális egyezségek köttettek, de éppen a Szőcs Izabelláék által végigvitt perek mutatják, hogy milyen jellegű cselekvésre lett volna szükség a pártok részéről is. Véleménye szerint a civil szervezetek több opciót mutattak fel a jogérvényesítés tekintetében. Más hangok a pártpolitikai képviselet miatt alig jelentek meg, vagy tudtak érvényesülni, mivel a pártok gyakran nem partnerként, hanem vetélytársként tekintenek a civilekre. 

A főbiztos egyetemünkön tett látogatása a Hantz Péter tudományos kutató által koordinált Kárpát-medencei munkacsoport kezdeményezésére és előkészítő munkája révén jött létre, közreműködésüket ezúton is köszönjük. 

(Forrás: rmdsz közlemény/transindex)

Címlapfotó: Mihály László

Részletes beszámoló az eseményről ITT olvasható.

Fernand de Varennes

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930