sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

A SapiEngineering csapat megnyerte a Zadarban rendezett folyamatirányítási versenyt

A Kardos Tamás volt és Hobaj Zsolt végzős hallgatókból álló SapiEngineering csapat a harmadik fordulóban megelőzte a belgrádi egyetem hallgatóiból álló rivális csapatot és megnyerte a zadari Mediteran Control Conference keretein belül meghirdetett folyamatirányítási versenyt.

A második félév elején egy folyamatirányítás versenyfelhívást hirdettek meg a zadari (Horvátország) Mediteran Control Conference keretein belül. A verseny lényege, hogy hallgatócsapatok Matlab és PLC technológiákat használva meg kellet oldják egy irodaház légkondicionáló berendezésének szabályozását úgy, hogy minimális költséggel a legjobb szabályozást érjék el. Figyelembe kellett venni a kinti hőmérsékletet, a direkt és szórt napsugárzást, a hűtőfolyadék hőmérsékletét, a ventillátorok zaját és a villamos energia árát, órákra lebontva. Az épület modell adva volt (Simulink), a csapatok szabályozót kellett tervezzenek. Első kieséses körben csak Simulinkben kellett szabályozót tervezni, az elbírálási kritérium a költségfüggvény értéke volt. A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karáról Kardos Tamás tavaly végzett és Hobaj Zsolt végzős hallgató nevezett be, SapiEngineering csapatként. Az első fordulóból négy csapatnak sikerült továbbmenni, a SapiEngineeringnek a második helyen.

A második körben már az volt a feladat, hogy Siemens PLC-re megvalósítani a szabályozót (vagy kigenerálni a kódot Matlabból), majd egy OPC szerveren keresztül összekötni a PLC-t Simulinkkel és úgy futtatni a rendszert, hogy az épület modell Simulinkban van és a szabályozó már PLC-n fut. A második fordulóból is a csapatunk a második helyen jutott tovább, de már csak két csapat maradt. (http://www.med-control.org/med2018/?page_id=615).

A harmadik forduló június 19-én volt, az addig fejlesztett szabályozót ki kellett egészíteni újabb kritérium által megszabott megkötésekkel, a munka egész nap folyt, este értékelték ki a két döntős csapat eredményét.

A Sapis csapat jobb eredmény ért el, ezzel megfordította az eddigi állást és megnyerte a versenyt (a másik csapat a belgrádi egyetemről volt).

Gratulálunk hallgatóinknak!

sapiengineering, zadar, folyamatiranyitas, kardos tamás, hobaj zsolt

Eseménynaptár

2019. február

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728