sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Az irodalom körbevesz - mutatjuk, hogyan!

Az irodalom körbevesz – mindenhol ott van, lépten-nyomon szembeötlik, csak arra vár, hogy felfedezd, megértsd az üzenetét. Ebből az alapötletből indul ki a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Humántudományok Tanszékének reklámfilmje.

Célja, hogy rámutasson arra, hogy az irodalom, a bölcsészet nem egy anakronizmus, nem a múltba révedő „öregek” világa, sokkal inkább egy élő, körülöttünk pezsgő kultúra része, és többet, jobbat látunk a környezetünkből, ha megvannak a készségeink és tudásunk, hogy ezt az értéket felismerjük a mindennapjainkban és érteni, értelmezni is tudjuk.  A mindennapjaink helyszíneit rutinosan is végigszaladhatjuk, de annak apró értékeit is felfedezhetjük, ha képesek vagyunk üzeneteit meglátni, érteni és értékelni. Hiszen van jövője a humán tudományoknak. És van is hely, ahol ezt a tudást elsajátíthatjuk.

A film Endre alakjára épül, aki „sapis bölcsész”; körbevezet bennünket a városunkban és megmutat nekünk pár bölcsész-szemmel látható dolgot – hogy a Csíki Csobbanó neve alliterál, hogy a Merkúr egy ókori istenről kapta a nevét, vagy hogy a Sportklubos drukkerszöveg népdalparafrázis, a Kis Grófo sláger pedig Arany János Toldijára hajaz.

A Humántudományok Tanszék kiemelten büszke arra, hogy a filmet az egyetem munkatársai és hallgatói készítették, és például Endre nem egy színész, hanem a román nyelv és irodalom-angol nyelv és irodalom szak volt hallgatója, jelenleg tanár és még mindig, már újra sapis bölcsész a fordító és tomács mesterszakon. Ebben az összefüggésben, a film helyi terméknek, pontosabban a hely termékének is tekinthető, hiszen a tudásszerzés értelmét a mindennapjainkba hozza le, a város néhány gyakran látogatott helyszínét választva példaként.

Külön köszönetet mondunk mindazoknak az intézményeknek és cégeknek, amelyek hozzájárultak a film elkészüléséhez (Kolumbán Optika, Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesülete, Csíki Csobbanó, Grund, Merkúr üzletlánc, Csíki Sör Manufaktúra, FK Csíkszereda).

Ugyanakkor köszönjük az egyéni hozzájárulásokat is a film létrejöttéhez!

Reméljük, a film által is sikerült felkelteni a figyelmet a Sapientia EMTE humántudományok szakjai iránt, ahová szeretettel várjuk az irodalom és nyelvek iránt érdeklődő fiatalokat!

Az irodalom, kultúra körbevesz, ezért inkább értsd meg, add tovább!

költészet napja, csíkszereda, endre

Eseménynaptár

2018. május

KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031