sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Bocskai-díjjal tüntette ki Balog Zoltán miniszterelnöki biztost a Sapientia EMTE

A Sapientia EMTE Szenátusa Bocskai-díjat adományozott Balog Zoltánnak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrejötte, működtetése és fejlesztése érdekében nyújtott töretlen támogatásáért. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi tárcavezetője, miniszterelnöki biztos, a Polgári Magyarországért Alapítvány Kuratóriumának elnöke az egyetem Szenátusának rendkívüli, ünnepi ülésén vette át a kitüntetést a Kolozsvári Karon.

Dávid László, a Sapientia EMTE rektora méltatásában úgy fogalmazott, hogy „Balog Zoltán minden cselekedetén átvilágít a nemzetféltő szeretet, az odaadás, a segítőkészség, olyan ember, akit idegenként is egyből lehet tisztelni és szeretni. Tőle tanultam, hogy nemcsak a megoldandó feladatokat kell látni, hanem azokat a fiatalokat is, akikért dolgozunk.” Megjegyezte: a kis országoknak felelősen kell gazdálkodniuk emberi erőforrásaikkal, és ez fokozottan érvényes az erdélyi magyarságra, mint határon túli közösségre.

Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke a miniszter latin szó eredeti jelentésére - egykor a lelkészeket illették a szolga jelentésű miniszter szóval - utalva úgy fogalmazott, hogy Balog Zoltán az egyedüli, aki kormánytagsága előtt is miniszter volt, és az után is az maradt

Balog Zoltán Bocskai István fejedelemre valamint a Bibliára hivatkozva a harc, az építkezés fontosságát hangsúlyozta. A szellemi harcot a magyar nemzet egysége és nem részekre szakítottsága kellene meghatározza. Beszédében utalt a minisztersége idején kialakított Kárpát-medencei felsőoktatási térre is, amelyet úgy építettek ki, hogy az egyetemek főként egymáshoz, és ne a budapesti központhoz kapcsolódjanak.

A Bocskai István-díj a Sapientia EMTE legrangosabb kitüntetése, olyan személyiségek kaphatják, akik döntő módon járultak hozzá az egyetem alapításához, illetve fejlesztéséhez. Bocskai-díjat mindezidáig a következő személyiségeknek adományozott az egyetem: Orbán Viktor, Tonk Sándor, Németh Zsolt, Szilágyi Pál, Hollanda Dénes, Répás Zsuzsanna, Sándorné Kriszt Éva, Rostoványi Zsolt, Mezey Barna, Jávor András, Lászlófy Pál.

A díjátadót megelőzően mutatták be a Magyar politikai enciklopédiát, amely a neves angol konzervatív gondolkodó, Roger Scruton előszavával és Orbán Viktor miniszterelnök ajánlásával jelent meg 2019-ben. A Mathias Corvinus Collegium –Tihanyi Alapítvány kiadó gondozásában megjelent kötet fő célja a közéleti fogalmak bővítése. A pódiumbeszélgetés formájában lezajlott könyvbemutató résztvevői Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, Pásztor Péter főszerkesztő, Karácsony András és Pesti Sándor szerkesztők, Székely István Gergő kolozsvári politológus, illetve a Sapientia EMTE két oktatója, Bakk Miklós és Bodó Barna politológusok voltak.

A beszélgetésen elhangzott: több mint hetven szerző több mint 600 oldalon, 700 szócikkel mutatja be konzervatív szellemben a magyar politikai filozófiát, politikatudományt, politikatörténetet. A kötet megjelenését a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Barankovics István Alapítvány támogatta.

Fotó: Molnár Ferenc

bocskai díj, balog zoltán

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930