sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Együtt a Kárpát-medence gazdaságáért

Gazdaságtudományi területen oktató és kutató szakemberek tevékenységének összehangolására alakult meg a Debreceni Egyetem és nyolc magyar nyelven oktató határon túli felsőoktatási intézmény részvételével a Kárpát-medencei Tudományos Platform. Az eseményen Mara Gyöngyvér rektorhelyettes és Lázár Ede, a Csíkszeredai Kar dékánja képviselte a Sapientia EMTE-t. 

A Kárpát-medencei egység összefogásából mindig profitálnak az itt élők. Debrecennek és az egyetemnek pedig történelmi küldetése van a Kárpát-medencei magyarság együttműködésnek támogatásában – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán a keddi ünnepélyes aláírási ceremónián. A rektor hozzátette: gazdasági és iparfejlesztési kontextusban példaértékű a határon túli intézmények számára a Debreceni Egyetem klaszteralapú gazdaságfejlesztési programja és innovációs ökoszisztémája.
 
 
Jávor András, a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Bizottság elnökhelyettese felidézte, hogy a Debreceni Egyetem másfél évtizede szervezte meg az első tanácskozást a magyar nyelvű oktatást felvállaló határon túli felsőoktatási intézmények számára.  Innen indultak el a közös folyamatok, együttműködések, amelyek később oktatási, tudományos és kutatás-fejlesztési megállapodásokat hívtak életre, s amelyek nyomán most ez a kilenc intézmény aláírja ezt az együttműködést – hangsúlyozta Jávor András, aki hozzátette, hogy ma már a DE 15 kihelyezett képzése érhető el az intézményekben.
 
Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja is arról beszélt, hogy számos területen dolgoztak már együtt a felek a közös tananyagfejlesztéstől az tudományos utánpótlásképzésig. A kari vezető reményét fejezte ki, hogy a GTK motorja lehet az együttműködésnek, amely nem csak az intézmények oktatási, tudományos, kutatás-fejlesztési, de a harmadik missziós küldetését is támogatja.
 
Bács Zoltán kancellár szerint a Kárpát-medencei Tudományos Platform révén egy olyan gazdaságtudományi tudásbázis jöhet létre, amelyből a gazdasági élet szereplői is profitálhatnak, hiszen a partnerek segítségével nem csak a globális, de a lokális szabályokat és sajátosságokat is megismerhetik mind a kutatók, mind a vállalatok.
 
 
Az együttműködést a Debreceni Egyetem vezetői mellett, Markó Bálint, a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja, Pálfi József, a Partium Keresztény Egyetem rektora, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Mara Gyöngyvér, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorhelyettese, Bukor József, a Selye János Egyetem rektorhelyettese, Szedmina Livia, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola nemzetközi kapcsolatok igazgatója, és Kasa Péter, az Universitas Presoviensis intézetigazgatója írta alá. Az eseményen gazdaságtudományi szakemberként és a platformba delegált kapcsolattartóként részt vett Lázár Ede, a Csíkszeredai Kar dékánja is. 

Eseménynaptár

2020. április

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930