sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Előkelő helyen a Sapientia EMTE a nemzetközi egyetemi rangsorban

Mara Gyöngyvér rektorhelyettes szerint az elért helyezések bizonyítják, hogy minőségi oktatás zajlik az erdélyi felsőoktatási intézmény három karán, és még inkább hozzáad az érdemhez, hogy a mindössze 17 éves múlttal rendelkező egyetem sok nagyobb múltú felsőoktatási intézményt utasított maga mögé.

Nemzetközi kutatóintézetek által végzett, romániai egyetemeket is felvonultató rangsorokban előkelő helyet foglal el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – számol be a Székelyhon. Az uniRank és a Webometrics nemzetközi egyetemi rangsorokat független kutatóintézetek állítják össze. Előbbinél a Sapientia EMTE 80-ból a 24. helyen, míg utóbbinál 103-ból a 34. helyet végzett. A Sapientia EMTE mindkét összesítésben a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) előtt végzett.

Mindkét rangsor élén a Babeș–Bolyai Tudományegyetem található az első helyen, második a Bukaresti Tudományegyetem, illetve a Bukaresti Műszaki Egyetem, harmadik pedig a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem.

Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE rektorhelyettese a Székelyhonnak elmondta: a kutatóintézetek által vizsgált legfontosabb szempont, hogy az adott egyetem mennyire van jelen a tudományos életben, azaz az oktatóknak és hallgatóknak milyen minőségű publikációik vannak, azok mely lapokban jelentek meg, illetve milyen hatással voltak a tudományos életre. További szempontok például a felsőoktatási intézmény oktatói létszáma a hallgatói arányhoz viszonyítva, az oktatás minősége, a képzési kínálat, a hallgatók által elért eredmények, illetve a lediplomázott diákok munkaerőpiacon való elhelyezkedése. A rektorhelyettes szerint az elért helyezések bizonyítják, hogy minőségi oktatás zajlik az erdélyi felsőoktatási intézmény három karán, s még inkább hozzáad az érdemhez, hogy a mindössze 17 éves múlttal rendelkező egyetem sok nagyobb múltú felsőoktatási intézményt utasított maga mögé.

egyetemi, rangsor, mara, gyöngyvér, lista

Eseménynaptár

2019. február

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728