sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Eötvös Lorándra emlékezik a KAB és a Sapientia EMTE

A Kárpát-medence több térségében zajló, sokszínű programsorozatba, az Eötvös100-ba kapcsolódik be a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara: 2019. november 5-én, délután 17 órától az Eötvös Loránd-emlékülés keretében tudományos ülésszakra várják az érdeklődőket a KAB székházába. 

A két intézmény a Magyar Tudomány Napja Erdélyben keretébe is bekapcsolja a rendezvényt, így csatlakozva az Erdély-szerte zajló tudományos események sorába.

Báró Eötvös Loránd (1848–1919) kiemelkedő tudósa és közéleti személyisége volt Magyarországnak: fizikusként, geofizikusként és a felsőoktatás megújítójaként is ismert, így halálának 100. évfordulója bekerült a 2019-es esztendőben ünnepelt évfordulók közé önálló emlékév formájában. Az Eötvös Loránd-emlékülés ennek programjába kapcsolódik, megnyitóján a KAB részéről Néda Zoltán fizikus professzor, a Sapientia EMTE részéről pedig Murádin János Kristóf történész, adjunktus, a Kolozsvári Kar kancellárja szólal fel.

Az emlékülés keretében Eötvös Loránd szerteágazó munkásságának bemutatására több kutató vállalkozik: a fizika területén elnyert eredményeiről Sólyom Jenő tart előadást, geofizikai kutatásaiba Szarka László, Zelei Gábor és Ormos Tamás vezetnek be, míg a sztereofényképészi munkásságába Regály Zsolt és Dencs Zoltán segítségével nyerhetnek betekintést az érdeklődők. Az interdiszciplináris ülésszak így több szempontból világítja meg Eötvös Loránd szerteágazó tudományos munkásságát, és egyben összefoglalja a hatalmas életmű eredményeit.

Akárcsak az Emlékév egyéb programjai, a kolozsvári Eötvös Loránd-emlékülés is nyitott minden érdeklődő számára. Az esemény teljes programját az alábbiakban közöljük.

PROGRAM

Megnyitó: Néda Zoltán (KAB) és Murádin János Kristóf (Sapientia EMTE Kolozsvári Kar)

Előadások:

Sólyom Jenő (r. t., professor emeritus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke): Eötvös Loránd, az ember és a fizikus
Szarka László (r.t., az Eötvös 100 Koordinációs Testület elnöke), Zelei Gábor (a Magyar Geofizikusok Egyesületének elnöke), Ormos Tamás (PhD, egyetemi magántanár): Eötvös Loránd, az alkalmazott geofizika atyja
Regály Zsolt (PhD, tud. fömunkatárs, Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont), Dencs Zoltán (PhD-hallgató, Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont):Eötvös Loránd, a tudós fotográfus. Eötvös térhatású fényképeinek vetítése

Zárszó: Néda Zoltán (KAB) és Murádin János Kristóf (Sapientia EMTE Kolozsvári Kar)

Eötvös Lorándra emlékezik a KAB és a Sapientia

Eseménynaptár

2021. szeptember

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930