sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Frankovič Boldizsár-díjat kapott Fülöp Tímea

Rangos szakmai elismerést eredményezett a Sapientia EMTE és az Óbudai Egyetem nemrég megkötött együttműködési megállapodása. A két intézmény közös sikerének tudható be, hogy 2020-ban Fülöp Tímea, a Sapientia EMTE Collegium Talentum (CT) ösztöndíjasa, a Marosvásárhelyi Kar szoftverfejlesztés mesterszakos hallgatója vehette át az Óbudai Egyetem és a Magyar Fuzzy Társaság által alapított Frankovič Boldizsár-díjat, a Brain Tumor Segmentation from MRI Data Using Ensemble Learning and Multi-Atlas című publikációjáért.

A díjazott dolgozatot eredményező tudományos munkát Kovács Levente egyetemi professzor, az Óbudai Egyetem rektora, és Szilágyi László, a  Sapientia EMTE professzora vezették. Társszerzők: Győrfi Ágnes (a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója, az Óbudai Egyetem doktorandusza), Surányi Béla (az Óbudai Egyetem doktorandusza). A kitüntetést a 18. alkalommal megszervezett World Symposium on Applied Machine Intelligence and Informatics (SAMI 2020) konferencián adták át a Kassa melletti Ránkfürdőn.

A díj névadója Baltazár Frankovič professzor, aki 2008-ig állandó résztvevője volt a szimpóziumnak, és akiről idén is megemlékeztek a konferencia résztvevői. Tiszteletére a Magyar Fuzzy Társaság és a Budapesti Műszaki Főiskola 2009-ben Frankovic Boldizsár-díjat alapított, amelyet az Óbudai Egyetem és Magyar Fuzzy Társaság az évente megrendezett SAMI szimpóziumon a 35 év alatti fiatal résztvevők közül a legjobb cikk és előadás szerzője kap meg.

A Kassai Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Szlovák Tudományos Akadémia, az IEEE Hungary Section és a Magyar Fuzzy Társaság közös szervezésében létrejövő konferencia jelentősége és felbecsülhetetlen értéke abban rejlik, hogy míg korábban csupán a magyar-szlovák kapcsolatokra épült, s helyi szintre korlátozódott, mostanra már nemzetközivé terjeszkedett. Az IEEE magyar tagozata támogatásával IEEE által jegyzett konferenciává vált, valamint a benyújtott cikkek DOI-számmal ellátva az Xplore adatbázisba kerülnek, ezáltal nagymértékben megnő a publikációk értéke, elérhetősége, kereshetősége.

A konferenciát prof. dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, a konferencia elnöke nyitotta meg. Felidézte: kezdetben csupán két országból voltak résztvevők, tizennyolc év elteltével pedig már 12 ország képviselteti magát. Megemlítette, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a konferencia kezdeteit, a hagyományokat, hiszen azoknak köszönhető, hogy a jelenlegi formájában még mindig sikeresen meg tudják rendezni. Így hangzott el prof. dr. Rudas Imre és prof. dr. Madarász László neve, akik nagyon sok energiát fektettek abba, hogy létrehozzák a SAMI rendezvényt.

A megnyitó eseményen a Kassai Műszaki Egyetem rektora, prof. dr. Stanislav Kmet, az Óbudai Egyetem Honorary professzora hangsúlyozta a két egyetem közötti szoros és aktív együttműködés szerepét a nemzetközi és tudományos életben, és támogatását fejezte ki a SAMI konferencia további szervezésében, valamint javaslatként fogalmazta meg a témakörök kibővítését. Prof. dr. Liberios Vokorokos, a Kassai Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja megerősítette elkötelezettségét az Óbudai Egyetem és a SAMI konferenciasorozat felé, valamint kifejezte szándékát a közös tudományos munka folytatása irányába, amely partnerségi viszony egyik megjelenési módja az Acta Polytechnica Hungarica folyóiratban való publikálás.

Az idei konferencia neves plenáris előadókat is felvonultatott: a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a SZTAKI-ból prof. pr. Szederkényi Gábor Analysis and Control of Nonnegative Dynamical Models with a Network Structure” címmel tartott előadást, az Antwerpeni Egyetemről dr. Cosmin Copot „A Graphical-oriented Approach to Improve the Programmability of a Robotic System” plenáris előadása hangzott el, valamint az Neumann János Egyetem képviseletében Dr. Johanyák Zsolt Csaba „Fuzzy Logic-based Network Intrusion Detection Systems” címmel tartott bemutatót. Egy különszekció is gazdagította a programot:  prof. pr. Horváth László, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatika és Alkalmazott Matematika Doktori Iskolájának szervezésében, az „Informatika intelligens alkalmazásai” elnevezésű szekciója hét előadást tartalmazott.

 

Frankovič Boldizsár, Fülöp Tímea

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829