sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Gyászjelentés – elhunyt dr. Orosz Ferenc, egyetemünk Marosvásárhelyi Karának oktatója

Fájó szívvel tudatjuk, hogy dr. Orosz Ferenc adjunktus, a Kertészmérnöki Tanszék oktatója 2021. április 1-jén elhunyt.

Megrendülten gyászoljuk szeretett kollégánkat, dr. Orosz Ferenc adjunktust, a Marosvásárhelyi Kar Kertészmérnöki Tanszékének oktatóját.

Őszinte együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családnak!

A Sapientia EMTE munkaközössége


Nekrológ - dr. Orosz Ferenc

 
Váratlanul elhunyt kedves, szeretett kollégánk, dr. Orosz Ferenc, a Kertészmérnöki tanszék oktatója, pótolhatatlan űrt hagyva maga után. 1967. február 2-án született Marosvásárhelyen, édesapja Orosz Ferenc és édesanyja Gábor Mária egyetlen gyermekeként. Sok munka árán jutott el arra a szintre, hogy a Sapientia EMTE munkatársa lehessen. Hamar, ötödik osztályos korában elvesztette édesapját. Érettségi után nem volt lehetősége rögtön továbbtanulni, egyszerű munkásként kezdte a felnőttkort. De nem mondott le álmairól, 1998-ban, 31 éves korában kezdte el a kertészmérnöki szakot a volt Budapesti Corvinus Egyetem (ma Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem) Nyárádszeredai Kihelyezett Tagozatán. Kiválóan bemutatta azt, hogy miért is hozták létre ezt a képzést: kinevelni az erdélyi magyarság köreiből azt az agrárértelmiséget, amely majd egy szélesebb körű, itthoni alapokkal rendelkező kertészmérnöki oktatás anyagi és szellemi feltételeit megteremti. Egyetem után aztán gyors és felfelé ívelő pályafutás várt rá: 2002-ben kezdte a zöldségtermesztési mesteri képzést Budapesten, a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd 2005-ben nappali doktori ösztöndíjjal került ugyanitt, a Zöldségtermesztési Tanszékre. A Budapesti Corvinus Egyetem segítségével megnyílt számára a világ, elindították a kutatói pályán, számos országban fordulhatott meg, különféle konferenciákon,  tanulmányutakon vehetett részt. Teljes mellszélességgel álltak mellé és támogatták a képzését. 2009-ben szerezte meg a doktori fokozatot. Az Alma Mater iránti tisztelete, halála napjáig nem lankadt, mindig is roppant szeretettel és tisztelettel emlegette a corvinusos éveket, az intézményt, az ottani munkatársait, tanárait.
 
A zöldségtermesztés iránti szenvedély tartósnak bizonyult, hiszen a fokozatszerzés utáni kutatásai is e köré a téma köré csoportosultak. 2008-ban került el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszékére és lett főállású adjunktus. Az évek során három témakörbe tartozó, öt tárgy felelőse lett. Oktatta a zöldségtermesztés témakörön belül az általános és speciális zöldségtermesztést valamint a hajtatást, az öntözéstant és a kutatás módszertant. Ezen felül aktív részt vállalt a nyári gyakorlatok, különféle tanulmányutak lebonyolításában. Tette mindezt három különböző szakon (kertész, tájépítész és agrármérnöki), két különböző helyszínen (Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy), óramű pontossággal és megbízhatósággal. Tizenhárom nemzedéknyi hallgató, számos államvizsgás került ki a kezei közül, publikált különböző hazai és nemzetközi folyóiratokban, konferenciákon vett részt, a Kertészmérnöki Tanszékkel járt a kertészmérnöki szak fejlesztését jelentő rögös úton. Mondhatjuk, hogy az élete nagyon szerves részét jelentette az egyetem. Tette, amit tenni kell, és tette mindezt végtelen szerénységgel, csendben, mosolyogva, komolyan, megfontoltan, meggyőződése mellett mindig kitartva, de magát sohasem mások elé tolva.
 
Búcsúzunk kedves barátunktól, harcostársunktól, munkatársunktól! Köszönjük neki az elmúlt éveket, a munkáját, barátságát, a szerény, csendes jelenlétét! 
 
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes!

Eseménynaptár

2021. április

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930