sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Idén többen érdeklődtek a Sapientia egyetemi képzései iránt

A lesújtó érettségi eredmények ellenére a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mindhárom helyszínén nőtt az egyetemre jelentkezők száma. Vannak népszerű képzések mindenhol, de sok szakon az őszi pótfelvételire is maradnak még helyek.

Bár az érettségi eredmények a magyar iskolákban sokkal rosszabbak voltak, mint tavaly, a Sapientia alapképzéses szakjai iránt idén mégis valamennyivel többen érdeklődtek, mint tavaly nyáron – mondta a Székelyhonnak Dávid László, az egyetem rektora. Mindhárom karon megvannak az úgynevezett sztárszakok, ami azt jelenti, hogy évek óta töretlen népszerűségnek örvendő képzések. Ilyen Marosvásárhelyen az informatika szak, Csíkszeredában a gazdasági informatika, míg Kolozsváron a fotó-film-média szak. Marosvásárhelyen amúgy idén 365-en iratkoztak fel a kar 11 alapképzéses szakára, ez 14-gyel több érdeklődőt jelent. A legnagyobb túljelentkezés az informatika szakon volt, ahol 95-en pályáznak a 60 helyre. Túljelentkezés volt még a fordító és tolmács, valamint a kommunikáció szakon, a többin viszont biztosan lesznek még helyek az őszi felvételin is, van, ahol tandíjmentes is marad.

Csíkszereda és Kolozsvár

Csíkszeredában alapképzésen 13 szakot hirdetett meg az egyetem, ezekre összesen 282 jelentkező volt, ami szintén valamivel több diákot jelent, mint múlt évben. A legkeresettebb szak idén is a gazdasági informatika volt, ott 37-en pályáznak a 30 helyre. A mérnöki szakok iránt is nagyobb érdeklődés mutatkozott idén. Kolozsváron csütörtökön még zajlott az iratkozás két alapképzéses és a mesteri szakon, így csak arról tudunk beszámolni, hogy idén is a fotó-film-média szak a legnépszerűbb.

Érzik az egyetem értékét

A jelentkezések emelkedő tendenciájáról Dávid László rektor elmondta, úgy látszik, érzik az egyetem értékét a fiatalok is. Akik elvégzik az egyetemet, megtalálják a helyüket: én számos sikeres fiatallal találkozom, akik nálunk végeztek – fogalmazott a rektor. A mesterképzőkkel kapcsolatban megjegyezte, ott is emelkedik a jelentkezők száma, de ezen a téren még mindig nem tiszta, hogy milyen irányba halad az egyetemi oktatás. „A duális képzés lenne az igazi, de Romániában erre nincs törvényi háttér, ezért nekünk kell kitalálnunk, hogyan kapják meg a megfelelő tudást a hallgatóink. A nagy kérdés az, hogy közvetlenül felhasználható gyakorlatot vagy hosszú távú tudást kell adni” – mondta Dávid László.

felvételi

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930