sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Ilyen volt az idei CSI:Sapientia verseny

2018. február 1-3. között került megrendezésre a CSI: Sapientia döntője, a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszékének szervezésében. A középiskolások számára januárban meghirdetett első fordulóra számos csapat jelentkezett az ország különböző városaiból (Sepsiszentgyörgy, Déva, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely)

Az első forduló során a csapatok elméleti ismeretekkel gazdagodhattak a bűnügyi vizsgálatok tudományos vonatkozásairól és számítógépes programok felhasználásával bűnügyi vizsgálatokat végezhettek. A jelentkezett 41 csapat közül az első fordulóban legjobban teljesítő 4 csapat jutott tovább a döntőbe, név szerint:

  • Árnyjáték (Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó)
  • Chemiewölfe (Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely)
  • FBI (Téglás Gábor Elméleti Líceum, Déva)
  • Hulladék (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda)

A döntő során a csapatok első feladata a helyszínelés volt, ahol különböző nyomokat kellett találniuk egy bűnügyi eset megoldása érdekében. Ezt követően a gyanúsítottak kikérdezésére került sor, amelyet a diákok nagy leleményességgel oldottak meg. Az alapos faggatózást követő labormunka során a csapatok a bűnügyi helyszínen talált vérmintákból DNS-t izoláltak, majd polimeráz láncreakció (PCR) segítségével meghatározták, hogy a helyszíni minta mely gyanúsítotté volt, így az eset felgöngyölítéséhez szükséges kulcsfontosságú információk birtokába jutottak.

Nyomozóink másnap az ügy megoldásának bemutatásával álltak az értékelő zsűri elé, melynek tagjai:

  • dr. Sinkó János, törvényszéki főorvos
  • dr. Orbán Csongor, egyetemi adjunktu
  • Csiszér Csaba, gyermekvédelmi igazgatóság sürgősségi ellátóközpontjának vezetője
  • Korodi Mónika, végzős génsebész

Remek eszmefuttatások kerekedtek az ügy megoldásának bemutatása során, ami az igen csak fiatal dévai FBI (Todor Antonia, Kulcsar David-Andrei, Pap Csongor, Sárközi Loránd) csapatának a IV. helyre volt elegendő. Néhány részletben egzaktabb és precízebb potenciális megoldást mutatott be a marosvásárhelyi Chemiwölfe (Magdó Lehel, Kelemen Atilla Botond, Wagner Thomas, Balázs Fülöp Mátyás) csapata, amivel a III. helyet és a vele járó 1000 lejes pénzjutalmat sikerült megszerezniük. Szoros volt a küzdelem az első helyért, melyről épp, hogy lecsúszott a csíkszeredai Hulladék (Ágoston Boglárka, Mátyás Gergely, Kacsó Péter) csapata, így övék lett a II. hely, mely 2000 lejt ért.

A zsűri döntése alapján a legjobban teljesítő csapat a brassói Árnyjáték (Petki Pál Milán, Berszán Gréta-Shalomé, Bodor Anita és Nagy Edward-Szilárd) volt, megszerezve ezzel az I. helyet és a vele járó 4000 lejes fődíjat.

Az ő megoldásukat videóban is bemutatták, ezt nézhetjük meg alább:

Gratulálunk minden résztvevőnek a versenyen nyújtott teljesítményéért!

Az eseményen készült fotókat ITT lehet megtekinteni!

Találkozzunk jövőre ugyanitt, ahol egy újabb gyilkossági eset megoldására várunk Titeket!

csi, sapientia

Eseménynaptár

2019. február

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728