Kása Zoltán: In memoriam Bege Antal

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Kása Zoltán: In memoriam Bege Antal
Kása Zoltán: In memoriam Bege Antal
Kása Zoltán: In memoriam Bege Antal
2012. március 23.

Az egyetem elvégzése után, 1986-ban visszakerült matematikatanárnak Csíkszeredába, egykori iskolájába, a mai Márton Áron Líceumba. 1991-ben tanársegédként kezdte egyetemi oktatói tevékenységét a kolozsvári egyetem matematika és informatika karán. 1995-ben adjunktus, majd 2003-ban docens lett. Közben, 2000-ben differenciálegyenletekből doktorált. 2008-ban, miután évek óta társult oktatóként tanított a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karán, úgy döntött, hogy elvállalva a marosvásárhelyi matematika és informatika tanszék vezetését, immár főállású oktatóként támogatja a Sapientia akkreditálási folyamatát. Az első akkreditált szak az egyetemen éppen a tanszék által patronált informatika szak volt, amely siker jó kezdetnek bizonyult.

A régóta tervezett szakfolyóirat, az Acta Universitatis Sapientiae 2008-ban az ő vezetésével szökött szárba, és mára már kilenc sorozata jelenik meg rendszeresen. A tanszéken meghonosította a rendszeres szakmai szemináriumokat, találkozókat.

Éveken keresztül aktívan részt vállalt az erdélyi magyar matematikaversenyek sikeres szervezésében. Matematikatáborokat szervezett, állandó versenyfeladat-rovata volt az iskolásoknak szánt kolozsvári Matematikai Lapokban. Az utóbbi években az Erdélyi Múzeum-Egyesület matematikai és informatikai szakosztályának elnöke is volt.

Rendszeresen közölt tanulmányokat kedvenc kutatási témáiban, a számelméletben és a diszkrét matematikában. Az európai számelméleti konferenciák rendszeres résztvevőjeként kiterjedt szakmai és baráti kapcsolatokat ápolt. Tizenhárom könyv (egyetemi jegyzet, tankönyv, példatár) szerzője.

Kiegyensúlyozott, igazságszerető ember volt. Szerénységgel párosult határozottsága, közismert munkabírása, közvetlensége miatt kivívta kollégái szeretetét és tiszteletét. A tanszék ügyeit nagy hozzáértéssel és tapintattal intézte.

Az intézményi akkreditáció megszerzése újabb kihívásokat jelentett számára is, nagy reményeket fűztünk jövőbeli munkásságához, de ez most, egy alattomos szívinfarktus miatt szertefoszlott. Döbbenten állunk, idő kell, míg felocsúdunk.

Jelenlegi és volt kollégái nevében is Babits soraival búcsúzom megrendülten Bege Tóni barátunktól:

„Mennyi munka maradt végezetlen!

S a gyönyörök fája megszedetlen...”

Nyugodjék békében a végtelen birodalmában!

Hírek
2024-04-11
2024-04-08
2024-04-05
2024-04-04



Tagek

Választások Szlovákiában magyar szemmel
A Sapientia–Jakabffy Klub ötödik találkozójára 2012. március 21-én kerül sor Kolozsváron.

A tér diskurzusai / Discourses of Space
A magyar és angol nyelvű konferenciára 2012. március 30-31. között kerül sor Csíkszeredában, a Gazdaság- és Humántudományok Kar szervezésében.

Nyílt napok Marosvásárhelyen
2012 márciusában az érdeklődöknek háromszor nyílik lehetőségük ellátogatni a marosvásárhelyi campusra.

Szórvány és asszimiláció. Egy modell vitája
Az előadásra és vitára 2012. március 6-án 18 órától kerül sor Kolozsváron.

A felsőoktatás küldetésének értelmezése és teljesítményének mérhetősége
Az Egyetemi Esték – Világpolitika a XXI. században előadássorozat következő eseményére 2012. március 8-án kerül sor Kolozsváron.

Felhívás: XI. Csíkszeredai Nyílt Esettanulmány Verseny
A csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karon működő Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium 2012. május 4-6. között tizenegyedik alkalommal szervezi meg a nemzetközi Csíkszeredai Nyílt Esettanulmány Versenyt.

V. Új Média Konferencia
Új média-valóság: hálók, kapcsolatok címmel 2012. március 2-3. között ötödik alkalommal szervezik meg Marosvásárheyen az Új Média Konferenciát.

Megvan az akkreditáció!
A képviselőház mai ülésén megszavazta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálását. A döntés egy többéves akkreditációs folyamat lezárását jelenti.

A gazdasági válság hatásai és következményei
A Sapientia–Jakabffy Klub negyedik találkozójára kedden, 2011. február 28-án kerül sor Kolozsváron.

Egyetemi Esték dr. Gyulai Ivánnal
A Sapientia EMTE Környezettudományi Tanszékének szervezésében az Egyetemi Esték előadássorozat keretén belül kerül sor a Kihívások a XXI. század elején. Tévutak és kiút a válságból című előadásra.

Pályázati kiírás tanársegédi állás betöltésére - Marosvásárhely
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állás betöltésére a 2011/2012-es egyetemi év második félévétől.

Az Egyetem házhoz jön!
2012. február 13-17. és 20-24. között ismét megszervezzük a már hagyományossá vált felvételi tájékoztató körutat.

Pályázati kiírás tanársegédi állás betöltésére - Csíkszereda
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állások betöltésére a 2011/2012-es egyetemi év második félévétől.

Felhívás: esszéíró pályázat
A csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Kar Humántudományok Tanszéke „Szabadságom az írás” címmel magyar nyelvű esszéíró versenyt hirdet középiskolásoknak.

Felhívás: Vállalkozói és gazdasági trendek a Kárpát-medencében
A Gazdaság- és Humántudományok Kar 2012. április 20-22. között gazdaságtudományi konferenciát szervez Csíkszeredában.

Könyvbemutató Kolozsváron: Többlet
Az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság által létrehozott lap 2011. évi lapszámainak bemutatójára kerül sor 2012. január 19-én.

Komyathy ösztöndíj - eredményhirdetés
Egy magyar származású amerikai úr, Brian Komyathy, ösztöndíjat alapított és ajánlott fel 2000 RON értékben két végzős kommunikáció szakos diákunk számára. A pályázat lejárt, megvannak az eredmények!

Jogtudományi konferencia Kolozsváron
2011. december 8-9. között Római jogi hagyomány és modern magánjog címmel szerveznek konferenciát Kolozsváron.

Díjazott sapientiás alkotások a V. Ffest Nemzetközi Diákfilmfesztiválon
A kolozsvári Filmművészet, fotóművészet, média szak diákjai 15 filmmel neveztek be a versenybe, ebből kettőt díjazott a zsűri.

Eredményhirdetés
Megvannak a 2011/2012-es Sapientia Doktori Ösztöndíjprogram nyertesei!

Felhívás: trendence Graduate Barometer 2012
Pályaválasztásra és egyetemi képzésre vonatkozó kérdőív, értékes nyereményekkel!

A Magyar Tudomány Ünnepe Csíkszeredában
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Sapientia EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kara, valamint a Kolozsvári Akadémiai Bizottság két csíkszeredai székhelyű szakbizottsága konferenciát szervez Csíkszeredában 2011. november 11-én.

Együttműködés az ELTE-vel
Az ELTE küldöttsége a Sapientia EMTE vendége volt 2011. október 20-22. között.

Sapientia.ro
Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Rektori Hivatal

400112 Cluj-Napoca (Kolozsvár) str. Matei Corvin (Mátyás király u.) nr. 4

Tel.: +40 723 614 525, fax: +40 264 593 688
E-mail: officesapientia.ro

 

btz webdesign