sapientia.ro

Főoldal / Hírek / Koronavírussal kapcsolatos információk és döntések /

Rektori körlevél - Koronavírus tájékoztatás

Kedves kollégák!

Az új koronavírust (SARS-CoV-2, Severe Acute Respiratory Syndrome - súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa) Kínában azonosították 2019 végén. A 2020. március 9-i adatok szerint a világon 111363 koronavírussal fertőzött egyént tartanak számon, melyből 12000 igazolt megbetegedést Európa 38 országában regisztráltak.

A vírus gyors terjedése miatt a Sapientia EMTE vezetősége egy operatív testületet hozott létre a járvánnyal összefüggő feladatok koordinálására.

A testület feladatai közé tartozik a megelőzés, kockázatcsökkentés és az egyetemi közösség tájékoztatása, valamint a külső hatósági döntések végrehajtása.

Az egyetemi közösség egészségének megőrzése érdekében kérjük a kollégákat, hogy a higiénés szabályokat tartsák be. Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az arcmaszk használata nem előzi meg a fertőzést, hanem a viselése abban segít, hogy ne terjessze a vírust tüsszentéssel vagy köhögéssel. 

Az Egészségügyi Minisztérium rendelkezése szerint, azon személyek, akik piros veszélyességi zóna településein jártak, 14 napra az országban kijelölt kórházakban kerülnek kötelező orvosi karanténba, a sárga zónából érkezettek pedig 14 napos otthoni karanténra kötelezettek. A veszélyességi zónákra vonatkozó információk a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság honlapján ezen a linken találhatók.

Ugyanakkor ajánljuk az egyetemi közösség tagjainak, hogy gondolják át a hivatali út/mobilitással/utazással kapcsolatos terveiket és utazás előtt tájékozódjanak arról, hogy az utazás célállomásán jelent-e meg az új koronavírus fertőzés (SARS-CoV-2).

Amennyiben az hivatali út/mobilitás/utazás nem tűr halasztást, akkor az országba való visszaérkezést követően a Megyei Közegészségügyi Igazgatóságok által javasolt kérdőívet kell kitölteni, és elektronikusan eljuttatni a kari/rektori hivatali e-mail címre. Az alkalmazott űrlap az alábbi linkről tölthető le:

http://www.dspcluj.ro/HTML/anunturi/CORONAVIRUS/chestionar%20aeroport%20Romana.pdf

Kolozsvár, 2020. március 6.

Tisztelettel,

Dr. Dávid László egyetemi tanár                                                   

rektor

 

 

koronavírus

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031