sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Magyarországi e-könyves adatbázisok böngészhetők a Sapientián

A magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően, az Akadémiai Könyvtárban működő EISZ Nemzeti Programon keresztül a Sapientia EMTE-n mintegy 5000 elektronikus könyvhöz való hozzáférés vált lehetővé, az alábbi magyar e-könyves adatbázisokon keresztül.

Több száz szakfolyóirat, közlöny, akadémiai közlemény, évkönyv, heti- és napilap, lexikon és kézikönyv található meg teljes szöveggel az archív magyar tartalmakat biztosító adatbázisban. Az ADT a 19–20. századi hungarikumok egyik legnagyobb online gyűjteménye, a magyar művelődés-, társadalom- és gazdaságtörténet fontos forrása. A gyűjtemény anyaga nagyrészt 20. századi kiadványokból áll össze, de bőségesen találni 19. századi és ritkábban 21. századi szövegeket is. 2019-ben a Mentor Kiadó teljes portfóliója is elérhető az ADT felületén.


Az Osiris Kiadó 1994 óta meghatározó szerepet tölt be a magyar nyelvű humán- és társadalomtudományi, felsőoktatási és szépirodalmi könyvkiadásban, és egyben szellemi műhelyként is működik. Az adatbázis közel 1300 kötet könyv 500 ezer oldalát tartalmazza 20 tudományterületi kategóriába rendezve.

Címlista: http://eisz.mtak.hu/images/cimlista/2019/osiris_cimlista_2019.xlsx


A L'Harmattan Könyvkiadó utóbbi 20 évben kiadott 1600 szak- és tankönyvét, valamint magas színvonalú szépirodalmi munkákat tartalmazó adatbázisa. A rendszer korlátlan számú egyidejű elérést, teljes szövegű keresést, kijelölést-másolást, valamint könyvenként 50 tetszőlegesen kiválasztott oldal letöltését teszi lehetővé. A tartalom fejlesztése év közben is folyamatosan, előre ütemezetten zajlik.

Címlista: http://eisz.mtak.hu/images/cimlista/2019/harmattan_cimlista_2019.xlsx


A folyamatosan gyarapodó könyvtár állománya több mint 300 magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet tartalmaz teljes szöveggel. A felületen a kiadványok kereshető, egyénileg jegyzetelhető, hivatkozható formában szerepelnek. A MeRSZ minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt.

Címlista: http://eisz.mtak.hu/images/cimlista/2019/akad_kiado_mersz_cimlista_2019.xlsx


A csomag tartalmazza a kiadó gondozásában megjelenő összes kurrens és archív folyóirat elérését teljes szöveggel, beleértve a korábban külön adatbázisba rendezett orvostudományi folyóiratokat is. A teljes szövegű adatbázis a természet- és a társadalomtudomány, valamint az orvostudományok legváltozatosabb területeinek új eredményeit mutatja be. Az egyetem munkatársainak a kiadónál elfogadott tanulmányai minden további költség nélkül nyílt hozzáféréssel lesznek elérhetők az oldalon.

Címlista: http://eisz.mtak.hu/images/cimlista/2019/akad_kiado_folyoiratai_cimlista_2019.xlsx


Az adatbázisban a Typotex Kiadó több mint 600 magyar nyelvű kiadványa érhető el: felsőoktatási tankönyvek, jegyzetek és szakkönyvek a természet- és társadalomtudományok köréből. A kötetek nyomtatásához, lementéséhez ingyenes regisztráció szükséges az oldalon.

Címlista: http://eisz.mtak.hu/images/cimlista/2019/typotex_cimlista_2019.xlsx


A Kronosz Kiadó fő profilja a társadalomtudományi szakkönyvek, azon belül is elsősorban a történelmi és a Pécs, illetve Baranya megye helytörténetét feldolgozó kiadványok, de irodalomtörténeti és művészeti könyvek is szerepelnek kínálatában. Az adatbázis a kiadó teljes könyvállományát tartalmazza, amely folyamatosan frissül az újonnan megjelenő könyveinkkel.

Címlista: http://eisz.mtak.hu/images/cimlista/2019/kronosz_cimlista_2019.xlsx


A Szaktudás Kiadó Ház megalakulása óta több mint 600 – nagyrészt agrártudományi – könyvet jelentetett meg. A komolyabb, magasabb szakmai igényű olvasóinknak írt szakkönyveket nemcsak az agrár-felsőoktatásban használják, hanem mérnökök, szakemberek, nagytermelők, profi gazdálkodók könyvtárait is gazdagítják.

Címlista: http://eisz.mtak.hu/images/cimlista/2019/szaktudas_cimlista_2019.xlsx


Az angol, német, francia, holland, olasz, orosz és spanyol, latin, svéd szótárak mellett egy- és többnyelvű szakszótárak érhetők el az adatbázisban. A szótárak böngészőből és Microsoft Office bővítményként is használhatók és mobileszközökről is elérhetők. Az egynyelvű szótárak között megtalálható A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása, az Idegen szavak és kifejezések szótára, a Magyar értelmező kéziszótár és a Magyar szinonimaszótár is.


A SzóTudásTár a legnagyobb egynyelvű, magyar szótári adatbázis; a Tinta Könyvkiadó két évtizedes lexikográfiai és informatikai munkájának eredménye. A SzóTudásTár a következő nyelvi, lexikográfiai területekről tartalmaz tudnivalókat egy-egy szóról: értelmezés; szinonima; etimológia; ellentét; szólás; közmondás; kiejtés; összetett szavak; helyesírás; gyakoriság; rövidítés; idegen szavak jelentése, eredete; régi szavak jelentése; szólások, közmondások.


Az USC SOÁ Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum több mint 55 ezer videóinterjút tartalmaz, amelyeket népirtások túlélőivel és szemtanúival vettek fel. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az adatbázis 1335 magyar nyelvű interjút valamint további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő interjút tartalmaz a holokauszttal kapcsolatban. A tartalom kiegészül továbbá a ruandai, guatemalai és örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás emlékeit őrző speciális anyaggal is.

adatbázis, e-könyv

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930