sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Marosvásárhelyen zajlik a Sapientia EMTE első Nyári Egyeteme

Nagy magyarországi egyetemek példájára szerveznek idén először Nyári Egyetemet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán. Az augusztus 7-12. között zajló rendezvény fókuszában a tudományos, technikai újdonságok, valamint az aktualitások kerülnek: három kerekasztal-beszélgetés mellett 26 előadás tarkítja a hatnapos rendezvény programját – számol be a Székelyhon.

A rendezvény főszervezője, Ferencz Katalin elmondta, a Hallgatói Önkormányzat tagjai évek óta Magyarországra járnak nyári egyetemekre, ott ugyanis minden nagy egyetem szervez átfogó nagy kaliberű rendezvényt, míg a hazai egyetemeken ez nem szokás. A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának diákjai pedig pont ezen szeretnének változtatni. A diákok érdeklődési köre a mérvadó, Kolozsváron még szerveznek nyári egyetem jellegű dolgokat, de csak bizonyos tematikákban. Mi azonban olyant szerettünk volna, amely általánosabb, több mindenkihez szól, egyetemistáknak, de kívülállóknak is szól – magyarázza a Hallgatói Önkormányzat elnöke, Ferencz Katalin.

Hozzátette, éppen ezért az előadásokban igyekeztek aktualitásokat feldolgozni, a 2014 és 2018 közötti újdonságokról értekezni, de az IT-szektor és a különböző technikai fejlesztések mellett a politika, a közélet, a humántudományok, a biológia, valamint az orvostudományok is helyet kap a nyári egyetemen. „Olyan aktuális dolgokról beszélünk, amelyek most a közbeszédet is tematizálják, de amelyek minket, diákokat is érdekelnek” – mondta a főszervező. A hatnapos rendezvényen éppen ezért három kerekasztal-beszélgetés is lesz: egyikben az IT-intröszting a téma, a másikban a nők és a karrier kérdéskörét járják körbe, míg a harmadikban a közélet világítódik meg, avagy kiderül, mi zajlik a politika mögött.

Emellett a hat nap alatt összesen 26 előadás zajlik különböző témakörökben: az előadók egyrészt a Sapientia három karának oktatóiból kerültek ki, de a Babeș-Bolyai Tudományegyetemről, a marosvásárhely orvosi egyetemről, valamint Magyarországról is érkeznek különböző szakértők, például a protokollszakértő vagy a coach tréner, de még a hazai és a világpolitika problémái is felszínre kerülnek az előadásokban. A nyári egyetem nem csak agytágításra jó, a diákok több szabadidős tevékenységet is szerveznek a résztvevőknek, akik így kvízpartin mérhetik össze tudásukat, menekülő szobába is betérhetnek, de gitárest, társasjáték-bajnokság, nyári mozi és placcos buli is vár majd rájuk.

Ferencz Katalin felhívta a figyelmet, hogy az előadások nem csak egyetemistáknak szólnak, bárki betérhet egy előadás vagy akár a teljes program idejére a koronkai kampuszra. Hogy eltudjuk dönteni, melyik előadás, téma érdekel a sok közül, érdemes a Sapientia Nyári Egyetem 2018 Facebook-oldalt böngészni.

ferencz katalin, nyári egyetem, marosvásárhely

Eseménynaptár

2019. március

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031