sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Nagyszabású fejlesztések egyetemünk sepsiszentgyörgyi oktatási helyszínén

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi oktatási és infrastrukturális fejlesztési terveit, valamint a tervezett új egyetemi épület látványterveit 2021. március 30-án. Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora az egyetem sepsiszentgyörgyi szakkínálatáról, annak bővítéséről és egyéb fejlesztési tervekről beszélt, Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke a beruházásról és a telekről, a tervekről mondott el részleteket, Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere pedig a város és az egyetem együttműködésére tért ki.

A Sapientia EMTE vezetője, dr. Tonk Márton rektor elmondta, új fejezetet nyitnak az egyetem életében: „egy több éves folyamat első fázisain túl vagyunk, jelenleg már két alapszakon folyik oktatás Sepsiszentgyörgyön, az agrármérnöki és az erdőmérnöki szakokon, az elkövetkező négy évben a sepsiszentgyörgyi oktatási helyszín önállósodása, önálló karrá válása fog megtörténni. Ez azt jelenti, hogy a Sapientia kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai karai mellé negyedikként a sepsiszentgyörgyi kar is fel fog zárkózni, létre fog jönni egy önálló oktatási-tanulmányi egység.” Ennek érdekében már meg is hozták az első formális döntést: létrehozták a sepsiszentgyörgyi Helyszíni Tanácsot, melyben az egyetem három karának, illetve a jelenleg már itt működő szakok oktató képviselői fogják össze az oktatás- és ingatlanfejlesztési tevékenységet. A Sapientia EMTE Szenátusa a Helyszíni Tanács elnökévé Dr. Nyárádi István adjunktust, a jelenlegi tanulmányi központ vezetőjét nevezte ki.

Az egyetem rektora elárulta, a napokban szeretnék benyújtani az országos minőségbiztosítási tanácshoz (ARACIS) a sport és edzéstudomány alapképzés iratcsomóját, és a budapesti Testnevelési Egyetem oktatóival közösen – akik jelentős támogatást nyújtanak a szak előkészítésében és működtetésében – már ősztől fogadnák a hallgatókat, ha időben lefut az engedélyeztetési folyamat. Emellett a képzőművészet irányában is bővíteni készül kínálatát az egyetem: a Pécsi Tudományegyetemmel közösen dolgoznak azon, hogy otthonra lelhessen Sepsiszentgyörgyön a magyarországi intézmény egy szobrászat-festészet szakirányú székhelyen kívüli, kihelyezett képzése, melyet amint lehetőség nyílik rá, letelepítenek önálló sapientiás szakként Sepsiszentgyörgyre.

A szakokhoz köthető igényekhez igazítva alakult ki az új kampusz előzetes látványterve, melyről Kató Béla, a Sapientia Alapítvány elnöke mesélt részletesebben. „Az egyetem oktatói épületén, laboratóriumokon és különböző egyetemspecifikus tereken kívül egy uszoda és egy sportcsarnok is épül. A Sepsiszentgyörgyön létező infrastruktúrára is számítunk, a sportcsarnokra, a stadionra, a városban fellelhető más létesítményekre, viszont mi is úgy tervezzük az egyetemi infrastruktúrát, hogy az is szolgálhassa bizonyos fokig a város lakóit. Hogy a városnak lesz egyeteme, vagy az egyetemnek városa, ez majd később fog eldőlni, de mindenképpen együtt szeretnénk munkálkodni.”

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Sapientia EMTE-vel közös együttműködés kapcsán elmondta, hálás azért, hogy az intézmény vezetői látták a lehetőséget a városban, és hogy versenyképes tudás, oklevél megszerzésére teremtenek lehetőséget a régióban. „Városunk és az egész erdélyi magyar közösség szempontjából fontos beruházás létesül Sepsiszentgyörgyön: a Sepsi Arénával szemben építjük fel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem új kampuszát. Olyan folyamatok indulnak el, amelyek hosszú távon meg fogják határozni a városunk és az itt élő közösség jövőjét. Közösségünk megérdemli, hogy itt legyen majd a negyedik kara az egyetemnek, és biztos vagyok benne, hogy ez egy sikertörténet lesz.”

 

(Fotók: Kristó-Gothárd Hunor)

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031