sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Sepsiszentgyörgyre került a VII. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő fődíja

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke az idén hetedik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt. Az idei kiírásban arra voltunk kíváncsiak, hogy miként látják a középiskolai diákok az érettségi utáni helyzetüket és miként viszonyulnak a következő dilemmához: „Továbbtanulni vagy munkába állni?”

A vetélkedő szervező-koordinátora dr. Telegdy Balázs egyetemi adjunktus, a Társadalomtudományi Tanszék oktatja volt. A zsűri tagjai dr. Nistor Laura (docens, Sapientia EMTE, Társadalomtudományi Tanszék), Kiss Adél (szociológus, Pro Educatione Egyesület) és Korodi Szidónia (Sapientia EMTE, III. éves szociológus szakos hallgató) voltak.

A vetélkedőre két fordulóban került sor: első körben a diákoknak egy mobiltelefonnal vagy fényképezőgéppel készített filmet, vagy egy esszét kellett írjanak, amely a verseny címében megfogalmazott problematikát bontotta ki. A továbbjutott csapatok, a második fordulóban, három területen kellett helytálljanak: Venczel József életrajzából, egy ismertellenőrzésnek az oktatás szociológiai irodalmából, végezetül pedig egy helybe rögtönzött kis fogalmazást kellet írjanak az e-egyetemek jövőbeni alakulásáról.

A második forduló, úgy ahogy az első forduló is, nagyos szoros versenyt hozott és végül a továbbjutott kilenc csapat közül a harmadik díjat a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumból érkezett Babós Anita és Szabó Petra nyerte (mindketten a X.C. osztályból, felkészítő tanáruk Paltán Enikő). Második helyenvégzett a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumból érkezett Keresztes Szabolcs (XI.A) és Csíki Zsófia (XI.C.), felkészítő tanáruk dr. Tódor Imre volt. Az első helyet szintén a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot képviselő Dénes Xénia és Kanyó Bernadette (mindketten a XI.C. osztályból) nyerte, felkészítő tanáruk Paltán Enikő volt. 

A vetélkedőnek a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszékén túl, az idén számos személyes és intézményi támogatója volt: a Venczel családdr. Székely András Bertalan, Hargita Megye TanácsaKorodi Attila képviselőTánczos Barna szenátor, valamint Szekeres Adorján, akik anyagiakkal, könyvadományokkal és egyéb értékes utalványokkal segítették, hogy számos versenyző diákot és vezető tanárt jutalmazzunk.

A hivatalos díjazáson túl több különdíj is fel volt ajánlva. A dr. Székely András Bertalan által felajánlott könyvcsomagot a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola csapata nyerte meg (Gergely Ágnes és Miklós Tímea, vezető tanáruk dr. Gyönös Erika), a Szekeres Adorján által felajánlott díját pedig a Szenyes Emil – Mărăcineanu Andreea Ana (szintén a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata) páros nyerte. Egy magyarországi körutat, valamint értékes könyvutalványt nyert a Hargita Megye Tanácsának köszönhetően a Keresztes Szabolcs és Csíki Zsófia által alkotott csapat (Márton Áron Főgimnázium, Vezető tanáruk dr. Tódor Imre) és két darab kétnapos bukaresti utazást nyertek - Korodi Attila képviselő úr és Tánczos Barna szenátor úr felajánlásának köszönhetően – a Márton Áron Főgimnázium csapatai (a Kajtár Zsófia – Bálint Renáta valamint a Keresztes Szabolcs – Csíki Zsófia párosok, vezető tanáruk dr. Tódor Imre).

 

venczel józsef

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930