sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Székely Előfutár Ösztöndíjat nyert három biomérnök hallgatónk

Az Előfutár Szövetség (Forerunner Federation) által meghirdetett 2019-es évi Székely Előfutár Ösztöndíjpályázat 8 nyertese között van három biomérnök végzettünk: Becze Annamária, Fikó Dezső Róbert és Vincze Éva Boglárka.

 
 
 
Mindhárman környezetmérnöki alapszakot, majd Fenntartható biotechnológiák mesteri szakot végeztek a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Jelenleg doktoranduszok és óraadó oktatóként tevékenykednek a Biomérnöki tanszéken. Az elnyert ösztöndíj értéke egyenként 1000 dollár, amelynek egyharmadát a pályázat elnyerésekor kapják meg, a többit pedig a kutatásaikból származó és közlésre alkalmas dolgozat bemutatásakor.
 
A kutatásaikat a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán végzik, Fikó Dezső Róbert szakmai irányítója Dr. Máthé István egyetemi docens, Becze Annamária és Vincze Éva Boglárka mentora Dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens, mindketten a Sapientia EMTE Biomérnöki tanszékének oktatói.
 
Becze Annamária (Csíkszereda, élettudomány)
 
A pályamunka témája sótoleráns növényi növekedést serkentő baktériumtörzsek izolálása és jellemzése biopreparátumok előállítási céljából. Becze Annamária Csíkszeredán tanít és kutat, illetve jelenleg két egyetemen is PhD hallgató: a Pécsi Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Kémiai Doktori Iskola, valamint a Bukaresti Műszaki Egyetem “Alkalmazott kémiai és Anyagtudományi” Doktori Iskola hallgatója. Annamária olyan sótoleráns baktériumtörzseket szeretne izolálni Csíkszereda közelében található Sósrétről, amelyek az egyre szikesedő talajban a mezőgazdasági növények növekedését elősegítik. Ez elősegítené a fenntartható növénytermesztést a környezeti stressznek kitett területeken és a módszer akár adaptálható más régiókban is. Az érdekes és hasznosítható téma a Székelyföldhöz kötődik. „Az elmúlt időszakban szorgalomról, kitartó munkáról, logikus gondolkodásról tett tanúbizonyságot. Ugyanakkor a laboratóriumban pontos munkát végez és képes együttműködni munkatársaival és jó szervezőkészséggel bír.” - írta Dr. Mara Gyöngyvér docens.
 
Fikó Dezső Róbert (Gyimesfelsőlok, környezetvédelem)
 
A pályamunka a fenol és származékaival szennyezett vizek biológiai tisztítását tűzi ki célul. A fenol toxikus, és sajnos a növekvő iparosodás miatt egyre gyakrabban és nagyobb mennyiségben kerül talajba, vízbe. A téma a szó legszorosabb értelmében életbevágó. Kutatási tervében két újítást szeretne bevezetni: (1) pelyhes eleveniszapról áttérni granulált szerkezetűre - ez a víztisztítás sebességét növelné lényegesen; (2) azt vizsgálná, hogy a fenolos szennyeződésre, mint sokkhatásra, mikért reagálna ez a fajta eleveniszap. A pályázó jól ismeri a folyamatok kémiai és biológiai alapjait, valamint naprakész információkkal rendelkezik a nemzetközi kutatások eredményeivel is. Dr. Máthé István-egyetemi docens írta: „Fikó Dezső Róbert kezdetektől kitűnt megismerési vágyával, logikus gondolkodásával, szorgalmával, jó vizsgaeredményeivel.”
 
Vincze Éva-Boglárka (Nagyenyed, biotechnológia)
 
Témájával, a növények nehézfém felvételét csökkentő baktérium- törzsek kutatásával hét éve foglalkozik. Metodikája, hogy laboratóriumi táptalaj helyett valódi mezőgazdasági talajmintán kíván dolgozni, ezáltal gyakorlatban is használható eredményeket vár. Egy év múlva elképzelései szerint mintegy 10 baktériumtörzset tudna felmutatni, melyek vagy a toxikus nehézfémek felvételét csökkentik, vagy a szükséges fémek (cink) felvételét segítik. A pályázó eddigi munkája és szorgalma ígéretes. „Boglárka a kutatómunka mellett a tanszéken zajló tudománynépszerűsítő, valamint a tehetséggondozó munkában is részt vállalt. Az elmúlt időszakban nemcsak kutatási, oktatói és szervezői tevékenysége alapján kiemelkedő Boglárka teljesítménye, hanem szorgalma, kitartása, pontossága is figyelemre méltó.” - írta Dr. Mara Gyöngyvér docens
 

ösztöndíj, székely, előfutár

Eseménynaptár

2021. október

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031