sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Székely Előfutár Ösztöndíjat nyertek sapientiás hallgatók

Az Előfutár Szövetség (Forerunner Federation) által meghirdetett 2016-os évi Székely Előfutár Ösztöndíjpályázat 7 nyertese között két egykori és egy jelenlegi sapientiás hallgató is található: a Csíkszeredai Karon végzett két biomérnök hallgatónk, Varga Orsolya és Kedves Alfonz, valamint a Marosvásárhelyi Karon tanuló Kapás Zoltán. 

Varga Orsolya és Kedves Alfonz környezetmérnöki alapszakot, majd Fenntartható biotechnológiák mesteri szakot végeztek a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Kapás Zoltán 2016-ban végzett a Számítástechnika alapszakon, jelenleg első éves a Szoftverfejlesztés mesteri szakon. Az elnyert ösztöndíj értéke egyenként 1000 dollár, amelynek egyharmadát a pályázat elnyerésekor kapják meg, a többit pedig a kutatásaikból származó és közlésre alkalmas dolgozat bemutatásakor.

A kutatásaik során Varga Orsolyát dr. Mara Gyöngyvér mentorálta, Kedves Alfonz szakmai irányítója pedig dr. Ráduly Botond volt, mindketten a Sapientia EMTE Biomérnöki tanszékének oktatói. Kapás Zoltán kutatását dr. Szilágyi László professzor és dr. Lefkovits László tanársegéd a Villamosmérnöki Tanszék oktatói irányították.

Az ösztöndíjasok kutatási témái az Előfutár Szövetség közleménye alapján az alábbi:

1. Varga Orsolya

Kutatási terve a baktériumtörzsek szelektálása, amelyek képesek a növényeket az abiotikus stresszel szemben ellenállóbbá tenni és alkalmazhatóak a mezőgazdasági gyakorlatban, hazánkban. A globális klímaváltozás hatására egyre gyakoribbak az extrém időjárási jelenségek, amihez a növények nem tudnak alkalmazkodni. Az abiotikus stressz hatására reaktív oxigéngyökök halmozódnak fel a növényekben. Ezek a rendkívül reaktív anyagok károsítják a membránokat, a fehérjéket és a DNS-t is, ezért közömbösítésük, eltávolításuk a sejtek számára nélkülözhetetlen. A kutatás várható eredménye több baktériumtörzs szelektálása, amik segítik a növények abiotikus stressz toleranciáját, növelik a növények alkalmazkodóképességét, termelőképességét és javítják a termés minőségét.

“Varga Orsolyát érdeklődő, tehetséges diákként ismertük meg” – írta Dr. Szabados László, MTA Tudományos Tanácsadó.

 

2. Kedves Alfonz

A munka a biológiai szennyvíztisztítást vizsgálja aerob és anaerob granulátumon eleven iszap helyett. A tisztítás hatásfokát spektrofotometriás módszerrel, biométer lombikkal és maradékanyag méréssel állapítja meg. Méri a keletkezett biogáz mennyiségét és metánkoncentrációját.

“Korábban Kedves Alfonz részt vett szennyvizek tisztításával, biogáz termeléssel foglalkozó kutatásokban. Kutatásainak eredményeit több Sapientia EMTE szervezte TDK-n, ETDK-n bemutatta, díjakat kiérdemelve, és részt vett több konferencián, illetve társszerzője három szakcikknek is. Kedve Alfonz kezdetektől kitűnt megismerési vágyával, logikus gondolkodásával, szorgalmával, jó vizsgaeredményeivel” - írta Dr. Máthé István egyetemi docens, Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara.

3. Kapás Zoltán

Kapás Zoltán számítástechnikus, kutatási témája olyan eljárás kidolgozása, amivel agyi tumort lehet automatikusan felismerni és szegmentálni szűrővizsgálat létrehozásához.

Meglévő és kiértékelt MRI felvételek felhasználásával és egy hatékony algoritmus segítségével kidolgoz egy megbízható gépi eljárást, ami jelentős pontossággal azonosítja az agyi tumor jelenlétét, valamint minimumra csökkenti a hamis pozitív diagnózisok arányát. Kapás Zoltánnak pontosak az elvárásai azt illetően, miként fog javulni a tumor felismerő program performanciája jegyezte meg Kovács Katalin Ösztöndíj Bizottsági Tag. Kapás Zoltán az egyetemi évei alatt bebizonyította a tudományok iránti elkötelezettségét. Számos tanulmányi versenyen vett részt a Sapientia Egyetem képviseletben (ECN és DEIK programozói versenyeken, IMC nemzetközi matematika verseny).

 

Gratulálunk az ösztöndíj elnyeréséhez és sikeres kutatást kívánunk!

varga orsolya, kedves alfonz, mara gyöngyvér, előfutár szövetség

Eseménynaptár

2021. október

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031