sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Tájékoztató a COVID-19 elleni oltásról

Intézményi felmérés készül a Sapientia EMTE munkatársai körében a COVID-19 elleni oltásra vonatkozóan. A Google Forms kérdőívet minden alkalmazott e-mailben kapja meg. Amennyiben Ön nem kapott ilyen e-mailt, kérjük, jelezze az oltas@sapientia.ro címen.

Az mRNS oltásokról és az immunválasz kialakulásáról dr. Albert Beáta professzor asszony online ismertetőt tart az egyetem munkatársai számára: 

Időpont: 2021. január 12. kedd, 15 órától

Google Meet link: https://meet.google.com/cty-aajd-eyk

Az alábbiakban rövid tájékoztatást olvashat a koronavírus elleni oltásról.

A védőoltásról

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezés egy igen fontos eszköze a védőoltás. Jelenleg az Európai Unióban engedélyezett oltások (Pfizer-BioNTech és a Moderna) a Karikó-Weissmann szabadalomra épülnek, és egy új lehetőséget nyitottak meg az oltásfejlesztés terén. 

Mit tartalmaz?

A jelenleg Romániában is forgalomban levő Pfizer-BioNTech oltás fő összetevője egy olyan módosított hírvivő RNS (mRNS) molekula, amely alapján szervezetünk előállítja a vírus jellegzetes tüskefehérjéjét. Ahhoz, hogy a hírvivő RNS bejuthasson a sejtjeinkbe, egy lipid burokba (sejtmembránhoz hasonló molekulák) csomagolták, a stabilitása érdekében sókat (megfelelő kémhatás) és cukrot (fagyállóság) is tettek a lipid burokba. 

Hogyan működik?

Az mRNS oltásokban található hírvivő RNS (mRNS) egy olyan molekulatípus, amely minden sejt normális működéséhez szükséges, ugyanis a DNS-ben megírt információ ezek segítségével fejeződik ki, és ennek alapján készülnek a szervezetünket építő és a szervezetünkben működő fehérjék. Az oltásban található módosított vírus mRNS a vírus tüskefehérjéjét kódolja, ami egy antigén molekula (antitest generáló), azaz a szervezetünk felismerve ezt, aktiválja az immunrendszert. A módosított mRNS-ről szervezetünk legyártja a speciális fehérjét (antigént), bemutatja immunrendszerünk sejtjeinek, beindítva az immunválaszt. A módosított vírus mRNS nem tud beépülni a szervezetünkbe, hanem miután a fehérjeszintézishez szükséges információt szolgáltatta, lebomlik, hasonlóan a saját mRNS molekuláinkhoz. 

 

koronavírus

Eseménynaptár

2021. január

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031