sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Több esetben is kicsinek bizonyult a Sapientia-sátor a 30. Tusványoson

A Sapientia EMTE 2019-ben is sátrat vert a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. A korábbi kiadásokhoz hasonlóan, egyetemünk oktatói mellett magyarországi partneregyetemek – Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem - előadói is színesítették a Sapientia-sátor tusványosi programkínálatát.

A nyitónapon a sapientiás államvizsgafilmeket vetítettünk, majd a filmforgatás kihívásairól beszélgettünk Rácz Dávid végzett hallgatónkkal. Ezt követően dr. Kádár Hunor, a Kolozsvári Kar egyetemi adjunktusa beszélt a terhelt jogairól és kötelezettségeiről a büntetőeljárásban, különös tekintettel az önvád tilalmára, majd dr. Bakk Miklós, egyetemi docens az elmúlt száz év román nemzetépítési törekvéseit ismertette. Az ELTE előadói - Szűcs Melinda szakmai igazgatóhelyettes, ELTE Origó Nyelvi Centrum, dr. Érsek Vivienn főosztályvezető, titkárságvezető, EMMI Kárpát-medence Magyar Oktatásának Fejlesztéséért Felelős Helyettes Államtitkárság és Fejes István, a Márton Áron Kollégium igazgatóhelyettese - a magyarországi nyelvvizsga fontosságáról és a Makovecz-ösztöndíjról tartottak előadást.

Július 25-én a Marosvásárhelyi Kar közegészségügy szakos hallgatói tartottak egészségperceket, Miklós Stefánia egyetemi hallgató pedig a HPV-vírusról beszélt. Dr. Fülöp Otília egyetemi adjunktus a virtuális valóságok rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot, a napot pedig egy, a borról szóló kötetlen beszélgetés és borkóstolás zárta. A programpont népszerűségét jól jelezte, hogy sok érdeklődő nem jutott már borospohárhoz, de még ülőhelyhez sem. A borkóstolót dr. Moldován Csaba, egyetemi adjunktus, Sikó László, az RMGE falugazdásza, Csegzi Tibor, balavásári szőlősgazda tartották. A napindító előadás során, Erdély és Európa régi térképein való történeti barangolásokra hívta a hallgatóságot dr. Tímár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője.

Július 26-án népszerű kerekasztal-beszélgetés zajlott a sörről, a hozzá kapcsolódó tényekről és tévhitekről. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatói, dr. Telegdy Balázs szociológus, egyetemi adjunktus, dr. Tapodi Zsuzsanna irodalomtörténész professzor, dr. Szőcs Attila marketing professzor és dr. Szilveszter Szabolcs környezetmérnök, egyetemi adjunktus pódiumbeszélgetését dr. Pap Levente dékán moderálta. Az eseményről a Maszol is beszámolt, a helyszíni riport ITT olvasható. A beszélgetést sörkóstolás követte, amelyre annyi érdeklődő érkezett, hogy négy sátor is kevés lett volna a befogadásukra. A Tankó György doktorandusz tartotta sörkóstolás résztvevői így is nagy élvezettel hallgatták a sörgyártás technológiáiról, a sör történetéről szóló információkat, akinek meg nem jutott pohár az hamar kerített magának. A nap során pedig a Csíkszeredai karmérnök szakos hallgatói Laborkukac flashmobot tartottak a fesztivál területén. 

E mellett Galamb-Kassa Gabriella, az ELTE Karrierközpont szakpszichológusa a karrierépítésről tartott előadást, valamint dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora a Kárpát-medencei digitalizációs trendekről beszélt.

További fényképek a Facebook oldalunkon találhatók. 

Találkozzunk jövőre is a Sapientia-sátorban!

tusványos

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031