sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Újra megszervezte a IX. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt a Csíkszeredai Kar.

Az immár kilencedik alkalommal megszervezett versenyt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata nyerte meg.

Az idei verseny kiírásában azt a feladatok kapták a középiskolások, hogy ismertessék az álláspontjukat a „Nem a ruha teszi az embert!?” kijelentéssel kapcsolatban. A vetélkedő második fordulójára – akárcsak tavaly – online került sor.

A vetélkedő szervező-koordinátora dr. Telegdy Balázs, egyetemi adjunktus, a Társadalomtudományi Tanszék oktatója volt.

A zsűri tagjai dr. Nistor Laura (docens, Sapientia EMTE, Társadalomtudományi Tanszék), dr. Ferencz Angéla (a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője), valamint Szabó Júlia-Bernadett (Sapientia EMTE, III. éves szociológia szakos hallgató) voltak.

A vetélkedőre két fordulóban került sor: az első fordulóban a diákoknak egy mobiltelefonnal vagy fényképezőgéppel készített filmet, egy szöveges magyarázattal ellátott képsorozatot kellet készíteniük, vagy egy esszét kellett írjanak, amely a verseny címében megfogalmazott problematikát tárgyalta. A továbbjutott csapatoknak a második fordulóban két területen kellett helytállniuk, mivel ebben a körben az elméleti ismeretek elsajátítását mértük fel. Az idei második forduló témái a következők voltak: az állandó jelleggel számonkért Venczel József-életrajz, valamint az életmódra vonatkozó szociológiai kérdések. A második forduló és az eredményhirdetés között, követve a korábbi rendezvények hagyományát, szakmai előadásokra is sor került: dr. Nistor Laura és dr. Telegdy Balázs tartottak egy-egy rövid előadást, amelyben ismertették az utóbbi évek olyan szociológiai kutatási eredményeit, amelyeket a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszékének a tagjai végeztek a verseny kiírásának tematikájában, és amely kutatások terepe jellemzően a székelyföldi térség.

A második forduló, úgy ahogy az első forduló is, nagyos szoros versenyt hozott és végül a továbbjutott kilenc csapat közül a harmadik díjat a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumból érkezett Szabó Alexia és Ilyés Csilla Orsolya nyerte (mindketten a X. B osztályból, felkészítő tanáruk Paltán Enikő).

Második helyen végzett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumból érkezett Krecht Hanna Regina és Szebeni Szabó Mózes Botond (mindketten a XI.B. osztályból, felkészítő tanáruk Paltán Enikő).

Az első helyet szintén a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot képviselő Uzoni Hanna és Moroianu Ana (mindketten a XI.B. osztályból) nyerte, felkészítő tanáruk Paltán Enikő.

Az idén egy lájkgyűjtő versenyt is indítottunk. A döntőbe jutott kisfilmeket feltöltöttük a Venczel József vetélkedőnek dedikált Facebook oldalra, ahol a döntő napjáig lehetett értékelni a pályamunkákat. A továbbjutó öt kisfilm és egy TikTok kisfilm közül a Foró Andrea és Pál Lóránd (sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola XI.B. osztály, vezető tanáruk Gyönös Erika) által készített pályamunka volt messzemenően a legnépszerűbb.

A vetélkedőnek a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszékén túl, az idén számos személyes és intézményi támogatója volt: a Venczel családdr. Székely András Bertalan, Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Kulturális KözpontjaKorodi Attila Csíkszereda Város polgármestere valamint Szekeres Adorján, akik anyagiakkal, könyvadományokkal és egyéb értékes utalványokkal segítették, hogy a döntőben résztvevő diákokat és a vezető tanáraikat jutalmazzunk.

A hivatalos díjazáson túl több különdíjat is kiosztottunk. A dr. Székely András Bertalan által felajánlott könyvcsomagot a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata nyerte el (Uzoni Hanna és Moroianu Aba, vezető tanáruk Paltán Enikő). Értékes könyvutalványt nyert a Hargita Megye Tanácsának felajánlásának köszönhetően a Szilvási Orsolya (Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola XI.B. osztályos tanulója) és Timár Levente (sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elmélti Líceum, XI.B osztályos tanulója) által alkotott csapat (vezető tanáruk dr. Gyönös Erika). A Hargita Megye Kulturális Központ különdíját a Buna Orsolya és László Kriszta páros nyerte (Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, Sepsiszentgyörgy, vezető tanáruk Gyönös Erika). Korodi Attila, Csíkszereda Polgármesteri hivatala által felajánlott különdíjat a Foró Andrea és a Pál Lóránd páros nyerte (Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, Sepsiszentgyörgy, vezető tanáruk Gyönös Erika).

Ezúton is gratulálunk a csapatoknak és a felkészítő tanároknak!

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031