sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Újraforgatják a Sapientián az 1921-es Drakula-filmet

Különleges projektbe kezdtek a Kolozsvári Karon. A Média Tanszék az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel társulva celluloid filmes workshopot szervezett a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával: 2018 folyamán az elveszett magyar Drakula-film remake-jének forgatásán dolgoztak a Média Tanszék hallgatói.

Az eredeti Drakula halála 1921-ben készült magyar–osztrák–francia koprodukcióban a marosvásárhelyi származású Lajthay Károly rendezésében, egy évvel a F. W. Murnau Nosferatuja előtt, tehát ezt tarthatjuk a világ első Drakula filmjének. A film társforgatókönyvírója pedig Michael Curtis volt, akit akkor még Kertész Mihálynak hívtak.

A film a második világháború alatt elveszett. „A film forgatókönyvét sem sikerült megtalálnunk, rendelkezésünkre állt viszont az azonos című fantasztikus filmregény, amelyre évekkel ezelőtt Szántai János író, költő, filmkritikus, forgatókönyvíró barátom hívta fel a figyelmem. A könyv, amelyet a temesvári származású Pánczél Lajos újságíró és filmkritikus írt, a film után jelent meg, ezért feltételezem, hogy a regény íródott a film alapján, és nem fordítva. Mindenesetre, mi ezt használtuk kiindulópontnak a remake forgatókönyvének kidolgozásához” – mondta dr. Lakatos Róbert Árpád, a projekt felelőse, a Sapientia EMTE Média Tanszékének főállású oktatója és az Erdélyi Magyar Filmszövetség elnöke.

A sapientiás hallgatók a műhelymunka folyamán ennek a filmnek a remake-jén dolgoztak, a forgatás alatt megismerkedhettek több keskenyfilmes kamera működésével, kipróbálhatták a Foma, Kodak és Orwo által gyártott filmes nyersanyagokra való forgatást és azok előhívását, végül pedig a kiválasztott kamerákkal zajlott egy egészestés játékfilm első jeleneteinek leforgatása.

A filmregény 13 fejezetből áll. Az elképzelés az volt, hogy minden egyes fejezetet más-más rendező készítsen el, az elmúlt tanévben öt fejezet készült el. A projektben a Sapientia vendégtanárai, társult és főállású oktatói is szerepet vállaltak: a film látványvilágának kialakításában dr. Radu Igazság segített, audiovizuális dramaturgia szempontjából dr. Pálos György konzultált az alkotókkal, a stábok megszervezésében és a gyártási folyamat elindításában Rebekah Jorgensen játszott kiemelten fontos szerepet, dr. Mira Marincaș pedig a filmek előhívását felügyelte.

drakula

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930