sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Válság, változás, perspektívák címmel szervez konferenciát a Csíkszeredai Kar

A Humántudományok Tanszék Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontja és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság háromnyelvű online konferenciát szervez április 16‒17. között.

A válság folyamatosan változó világunk állandó összetevője, társadalmi rendszerek működésének szükségszerű velejárója. Mindazonáltal, az utóbbi időszak nagyléptékű változásai – túlnépesedés, háborúk, társadalmi krízisek, politikai rendszerváltások, természeti-társadalmi egyensúlyfolyamatok megbomlása, illetve legújabban a pandémia – felerősítették az egyetemes válságtudatot. A problémakör széleskörű aktualitására rezonálva, de a bölcsészettudományok szűkebb keretei között, konferenciánk azoknak a témáknak és kérdéseknek a megbeszélésére teremt fórumot, amelyek közösségi szinten tapasztalt válságjelenségekre, változási folyamatokra, illetve a kilábalás perspektívájaként megmutatkozó elgondolások, stratégiák lehetőségeire reflektálnak az irodalomtudomány, nyelvészet, filmtudomány, kommunikációtudomány, nyelvoktatás és fordítástudomány területein. 

A kétnapos ülésszakon tizenkét ország tudományos intézményeinek képviseletében 104 előadó osztja meg egymással kutatási eredményeit. Plenáris előadók: Menyhért Anna,  a budapesti Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem egyetemi tanára, a traumaelmélet, digitális média, emlékezet és női irodalom kutatója, valamint Kalmár György, a Debreceni Egyetem Brit Irodalom Tanszékének habilitált docense, az irodalom- és kultúraelmélet, a kortárs európai film, a gender studies valamint az angol irodalom történetének kutatója.

A konferencia programja itt érhető el, a hallgatóságként való online bekapcsolódási lehetőségről pedig itt tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031