sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Végzett hallgatónk nyert díjat a CineMAiubit Nemzetközi Diákfilmfesztiválon

A 22. CineMAiubit  Nemzetközi Diákfilmfesztivál legjobb rendezésért járó Cristian Nemescu-díját a kolozsvári Gábor Loránd, a Bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem (UNATC) mesterképzős diákja, a Sapientia EMTE végzettje vehette át Cum înalţi un zmeu? című filmjéért. 

A 20 perc 30 másodperces film 51 alkotással versenyzett a játékfilmes kategóriában. A Sapientia – EMTE filmes alapképzésén végzett Gábor Loránd maga írta a forgatókönyvet is. A történet főszereplője Aurel, aki szeretné, ha az édesapja büszke lenne rá. Miközben tűzifát gyűjt az erdőben, gyors és váratlan felnőtté váláson megy keresztül. A film operatőre Elena Bolintiru, vágója Cristian Georgescu, hangmérnöke Matei Vasilache. A szereposztás tagjai Ionuț Mihai, Alexandru Gârjoabă, Virgil Aioanei, Dorina Măcelaru, Iulian Burciu, Alexandra Buzoianu, Tudor Buzoianu. A producer Ana Voicu volt, aki szintén díjat nyert munkájáért - számolt be a Filmtett
 
A fesztiválon, amelyet az UNATC, a Metropolis Színház, a CineMAiubit Alapítvány, a Román Országos Filmközpont, a Romániai Filmesek Szövetsége, valamint az audiovizuális területen alkotók szerzői jogi társasága szervez, 25 kategóriában adtak át elismeréseket.
 
A játékfilmes zsűri elnöke Asja Krsmanovic, a Szarajevói Filmfesztivál diákfilmes versenéynek koordinátora volt, a zsűriben Ana Ularu színésznő, Iulia Rugină rendező, tanár, Anamaria Antoci producer, Corina Stavilă vágó, Zviad Dolidze, a Tbiliszi-i filmművészeti egyetem dékánja, Vivi Drăgan Vasile operatőr, producer, Nicolas Khabbaz libáni rendező, tanár, és Muszatics Péter filmtörténész, a miskolci Cinefest programigazgatója vett részt.
 
A dokumenumfilmes zsűriben Ivana Mladenovic rendező, Isabela Ţenţ rendező és Bulent Küçükerdogan, a törökországi Gaziantep Hasan Kalyoncu Egyetemének tanára, az animációs-kísérleti filmes zsűriben pedig Constantina Mihăilă és Felméri Cecilia rendező, a Sapentia EMTE adjunktusa, valamint Laurenţiu Brătan filmkritikus dolgozott.
 
A legjobb film díját Sergio Guataquira Sarmiento Pablo című filmje kapta, a zsűri különdíját a kínai A Time for Us című alkotás érdemelte ki, Alvin Lee rendezésében. A legjobb dokumentumfilmnek járó Paul Călinescu-díjat egy indiai alkotás, a Village in the Sky nyerte, Ramesh Holbole rendezésében, a legjobb animációs film díját pedig a lengyel Paulina Ziolkowska Bless You című alkotása kapta. A díjazottak teljes listája ITT olvasható. 
 

Gábor Loránd, cinemaiubit

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930