sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Volt hallgatóink sikerei a 2020-as Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Ugron Réka dobrogea-i magányos anyákról szóló dokumentumfilmmel nyert különdíjat, míg László Barna Isteni kéz című dokumentumfilmje versenyen kívül került a programba.

Ugron Réka különdíjat kapott

Ugron Réka 2014-ben végzett a Sapientia filmművészet, fotóművészet, média szakán, a budapesti filmfesztiválon pedig a Színház és Filmmművészeti Egyetemen mesteri képzésén készített Fiam, Iulian című filmjével vett részt. A dobrogea-i magányos anyákról szóló dokumentumfilmmel különdíjat nyert a 2020-as BIDF-en. Az alkotással egyébként a Filmtett Filmgalopp díját is elnyerte 2019 októberében.

Fiam, Iulian – dokumentumfilm (35 perc, 2019)

Ana mindössze rövid hajóútnyira lakik a kikötővárostól a Duna-delta egyik eldugott falujában, de még sosem látta a tengert – szüntelenül csak fiát, Juliánt várja. Kegyetlen arrafelé a tél. A természet olyannyira vad, mint amennyire sokszínű. Magába zárja lakóit. Ana nap, mint nap az ablaknál áll – Julian azt ígérte, meglátogatja. A nap végén azután barátnőjének, Adrianának sírja el bánatát, aki maga is hasonlóan rossz viszonyban van gyermekeivel. Őt is elhagyta a férje, őt is bántalmazták. Az ő férje is elédesgette a fiát, de Adriana – Anával ellentétben - még időben közbelépett. A 45 éves Ana esetében elfajultak a dolgok, magányos lett, élete sivár. Vajon eljut-e az asszony egyszer fiával, Juliannal egy közös tengerparti vakációra, hogy megtudja, valóban olyan sós-e a víz, ahogyan azt hallotta?


László Barna filmbemutatója

A BIDF keretében bemutatták László Barna volt alap-, majd mesterképzéses hallgatónk Isteni kéz című filmjét is. A 71 perces dokumentumfilm versenyen kívül került a programba, melynek a Parkinson betegséggel küzdő világhírű erdélyi cigány prímás, Csángáló áll középpontjában. Az erdélyi kötődésű filmmel a rendező-operatőr a Sapientia másodéves mesteriseként kezdett el foglalkozni.

Isteni kéz dokumentumfilm (71 perc, 2019) 


Csángálót, a világhírű erdélyi brácsást kenyérkereső keze egyik napról a másikra cserbenhagyja. Az idős mester keze visszafordíthatatlanul remegni kezd. Az a zenész, aki kezéből kiejti a vonót, nem lehet többé a híres Szászcsávási banda tagja. Dumnezeu, a bandavezér prímás kizárja őt a zenekarból, melyben egész életében játszott. Bár elképzelhető, hogy Csángáló Parkinson betegsége gyógyítható, abban az archaikus világban, melyben ő él, s amely csak isten segítségét fogadja el, egy agyműtét teljesen elképzelhetetlen. A mester egyetlen reménye, hogy Bálint, a hozzá hasonló tehetségű unokája, továbbviszi a világon is egyedülálló zenei hagyatékot. Amikor már szinte minden veszni látszik, már csak a csoda, az Isteni kéz segíthet...

díjak, film, ugron réka, lászló barna

Eseménynaptár

2020. október

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031