sapientia.ro

Főoldal /

Tanárképző Intézet

A Sapientia EMTE Tanárképző Intézete (Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic – DSPP) azoknak a különbözőszakos hallgatóknak a pszichopedagógiai képzését vállalja fel, akik a szaktudományos képzés mellett a tanári pálya gyakorlásához szükséges szaktudást és didaktikai kompetenciákat is el szeretnék sajátítani. A pedagógusi pálya betöltésére, illetve a tanári feladatkörök gyakorlására feljogosító igazolás – amit mindenekelőtt az alapképzéssel párhuzamosan, az I. szintűpszichopedagógiai modul elvégzésével szerezhetnek meg a hallgatók – lehetőséget kínál arra, hogy szaktanárként a közoktatás elemi és általános szakaszaiban (voltaképpen a közoktatás kötelezőciklusában) dolgozzanak. Ahhoz, hogy valaki tanárként a középiskola felsőszakaszában (XI–XII. osztály), a posztliceális vagy a felsőfokúoktatásban tudjon elhelyezkedni, el kell végeznie a pszichopedagógiai képzés II. szintjét is. A jelenlegi törvényi rendelkezések szellemében senki nem vállalhat tanári állást sem az egyetem előtti (iskolai), sem pedig az egyetemi (felsőfokú) oktatásban –szakképesítésétől, illetve licenciátusi diplomájától függetlenül –, ha nem rendelkezik az I. vagy II. szintűpszichopedagógiai képzettséget tanúsító oklevéllel.

A pszichopedagógiai képzés egységes az ország teljes területén. Megszervezése az egyetemen is az 1/2011-es Oktatási Törvény és az 5745/13. 09. 2012. Minisztériumi Határozat előírásainak megfelelően, illetve a helyi működési programok szerint történik. A pszichopedagógiai tanulmányok I. szintjére az egyetem I. éves (tehát valamelyik szakra már felvételt nyert) hallgatói iratkozhatnak be, a három helyszínen, a dékáni hivatalok titkárságain, szeptember 15–30. között. A TanárképzőIntézetbe történőbeiratkozás opcionális.

A felvételi egy pályaalkalmassági interjún való részvételből áll, melynek célja a hallgatók azon készségeinek, hajlandóságának, rátermettségének és képességeinek azonosítása, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a tanári pálya sikeres gyakorlásához. 

Szervezet

Intézet igazgató: dr. Fodor László, egyetemi docens

Helyszíni felelősök

dr. Tódor Erika Mária, egyetemi docens (Csíkszereda)

dr. Fodor László, egyetemi docens (Marosvásárhely, Kolozsvár)

Szabályzat

Működési szabályzat

Tanterv

Egy szakos képzés

Két szakos képzés

 

 

Eseménynaptár

2017. december

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031