sapientia.ro

Főoldal / Tanárképző Intézet /

Rólunk

A Sapientia EMTE Tanárképző Intézete (románul: Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic – DSPP) azoknak a hallgatóknak a pszichopedagógiai képzését vállalja fel, akik az egyetemi szakjuknak megfelelő szakképzettség megszerzése mellett a tanári pálya gyakorlásához szükséges szaktudást és didaktikai kompetenciákat is el szeretnék sajátítani.

A pedagógusi pálya betöltésére, illetve a tanári hivatás gyakorlására feljogosító bizonyítvány – amelyet az alapképzéssel párhuzamosan, az I. szintű pszichopedagógiai modul elvégzésével szerezhetnek meg a hallgatók – lehetőséget kínál arra, hogy szaktanárként a közoktatás elemi és gimnáziumi szakaszaiban (voltaképpen a közoktatás kötelező ciklusában) dolgozzanak.

Ahhoz, hogy valaki a középiskola felső szakaszában (XI–XII. osztály) vagy a posztliceális oktatásban tanárként helyezkedjen el, a mesteri tanulmányokon kívül el kell végeznie a pszichopedagógiai képzés II. szintjét is.

A tanárképzés egységes tanterv alapján működik az ország teljes területén. Megszervezése a Sapientia EMTE-n is az 1/2011-es Oktatási Törvény és a 3850/02.05.2017számú Miniszteri Rendelet előírásainak megfelelően történik, nappali tagozatos képzésként, minden egyetemi helyszínen. A pszichopedagógiai tanulmányok egyetemi tanulmányokkal párhuzamosan megszervezett I. szintjére az egyetem I. vagy II. éves (tehát valamelyik szakra már felvételt nyert) hallgatói iratkozhatnak be. A tanárképzési programra történő beiratkozás opcionális. Igény szerint az I. szintű tanárképzési program posztgraduális formában is megszervezhető olyan jelentkezők számára, akik már rendelkeznek alapképzési oklevéllel.

A tanárképzési program II. szintjére mesteri tanulmányaikat folytató hallgatók, illetve a posztgraduális képzésre mesteri oklevéllel rendelkező személyek jelentkezhetnek.

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031