sapientia.ro

Pagina principală /

Mesajul rectorului

Universitatea Sapientia este instituția cea mai recent înființată în sistemul învățământului superior din Transilvania, cu predare în limba maghiară. Universitatea a luat ființă în toamna anului 2001, ca expresie a unei năzuințe de mai multe decenii a comunității maghiare din România, precum și ca rezultat al eforturilor depuse de către Fundația Sapientia. În decursul acestor ani de existență, Universitatea Sapientia s-a remarcat ca o instituție particulară cu predare în limba maghiară din România, menită să răspundă nevoilor educaționale ale comunității maghiare, să asigure un cadru prielnic pentru dezvoltarea cercetărilor științifice, precum și o colaborare științifică inter-etnică eficientă.

Universitatea și-a propus să fie continuatorul tradițiilor de mai multe secole ale învățământului superior din Transilvania. În același timp, prin rezultatele obținute și prin relațiile stabilite în domeniul colaborării științifico-didactice, instituția noastră dorește să contribuie prin mijloacele sale la alinierea învățământului superior din România la standardele europene.

În elaborarea structurii organizaționale a Universității, asigurarea unei dezvoltări regionale echilibrate a constituit un obiectiv principal. Ca urmare, în cadrul Universității au fost înființate facultăți în trei orașe transilvănene (Miercurea Ciuc, Târgu-Mureș și Cluj-Napoca). Aceste facultăți oferă o gamă largă de specializări, care în anul universitar 2017/2018 cuprinde 30 de programe de studii de licență și 12 programe de master. Aceste programe au fost organizate, pe de o parte, în funcție de cerințele pieței forței de muncă din zonele orașelor enumerate, pe de altă parte bazându-se pe oferta educațională existentă în regiune. Astfel, facultățile din Miercurea Ciuc se remarcă prin specializările în domeniul economic, cel al biotehnologiilor și al științelor sociale. Facultatea din Târgu-Mureș este considerată un centru al educației tehnice, care este completat cu programe din domeniul horticultură și specializări socio-umaniste. Facultatea din Cluj-Napoca își propune să completeze posibilitățile de studiu în limba maghiară din acest centru universitar prin programe exigente, cum ar fi cazul specializării Fotografie, cinematografie, media.

Încrederea acordată de cei 2300 de studenți care studiază în prezent în cadrul Universității, rezultatele celor 13 promoții de absolvenți, faptul că după 16 ani de la înființare, Universitatea Sapientia dispune de un palmares științific cu relevanță internațională, precum și acreditarea instituției reafirmă convingerea noastră că suntem pe drumul cel bun și că suntem capabili să ne atingem obiectivele în folosul comunității.

Prof. univ. dr. ing. Dávid László
Rectorul Universității Sapientia

 


 

rector, mesaj, sapientia

Calendar de evenimente

ianuarie 2021

LuMaMiJoViDu
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031