sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

Cea mai nouă populație de bacterii poartă numele Sapientia

Specialiștii în microbiologie ai Universității Sapientia și Universității Eötvös Loránd din Budapesta au izolat din craterul laculului vulcanic Sfânta Ana o nouă populație de bacterii, necunoscută până acum, numind-o Sapientia aquatica.

La Departamentul de Bioinginerie al Universității Sapientia din Miercurea-Ciuc studenții de la specializarea ingineria și protecția mediului în industrie, implicați în cercetarea microbiologică a lacului vulcanic condusă de către conf. dr. Máthé István, au crescut și au identificat în baza unor analize ADN mai multe populații, respectiv specii de bacterii, necunoscute până în momentul de față. Dintre acestea a fost descrisă în trecut o nouă populație de bacterii (Siculibacillus lacustris), precum și o nouă specie (Rhizobium aquaticum).

Analizele de biologie moleculară și cele biochimice ample, necesare pentru descrierea celei mai noi populații de bacterii identificate în craterul lacului au fost conduse de către dr. Felföldi Tamás, microbiolog la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, iar rezultatele au fost publicate recent într-una dintre cele mai apreciate reviste științifice ale domeniului.

În denumirea noii populații cuvântul  „Sapientia” indică faptul că bacteria a fost izolată în laboratoarele Universității Sapientia, iar numele „aquatica” a speciei se referă la originea acvatică a acesteia. Bacteria descoperită descompune mai multe molecule de zahăr și grăsime, jucând astfel un rol important în ciclul de rotație al nutrienților din lac.

Celulele tulpinei bacteriene Sapientia aquatica după colorație cu cristal violet sub microscop cu contrast de fază

(Foto: dr. Felföldi Tamás)

În afara celei de mai sus aproximativ nouă populații de bacterii au fost numite după universități din întreaga lume (Coreea de Sub, Japonia, China, Australia și Ungaria). Printre acestea se numără populația Eoetvoesia, care a fost numită în onoarea fizicianului maghiar Eötvös Loránd (1848-1919) de către cercetătorii în microbiologie ai universității care poartă numele acestuia. Două microorganisme poartă numele savanților după care a fost numit și Universitatea  Babeș-Bolyai: populația Babesia din grupul protozoarelor (organisme unicelulare de origine animală) poartă medicului și bacteriologului Victor Babeș (1854-1926), iar specia de algă verde Chlamydomonas bolyaiana a fost ”botezată”  în onoarea celor doi matematicieni, Bolyai Farkas (1775-1856) și fiul acestuia, Bolyai János (1802-1860).

În terminologia utilizată în domeniul bacteriologiei populația Friedmanniella poartă numele microbiologului Friedmann Imre (1921-2007), care a cercetat deșerturile din zonele cu climă caldă și din Antarctica, în timp ce populația Gimesia a fost numită după botanistul, hidrobiologul și microbiologul Gimesi Nándor István (1892-1953). Denumirea bacteriei Nitrincola schmidtii este un omagiu adus cercetătorului de alge Schmidt Antal (1944-2010), iar Xenorhabdus szentirmaii poartă numele lui Szentirmai Attila (1930-2019), care s-a ocupat de microbiologie industrială și care a decedat recent.

Bacteria Parabacteroides distasonis poartă numele cercetătorului român în bacteriologie Arcangelo Distaso, care și-a desfășurat activitatea în anii 1910 în cadrul Institutului Pasteur din Paris.

 

bacterie

Calendar de evenimente

februarie 2020

LuMaMiJoViDu
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829