sapientia.ro

Pagina principală / Ştiri /

Remake după filmul "Dracula" din 1921, o nouă producție Sapientia

La Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca se desfășoară un proiect special. Departamentul de Media împreună cu Asociația Cineaștilor Maghiari din Transilvania, cu sprijinul Fundației Bethlen Gábor din Ungaria, a organizat o serie de ateliere de creație cinematografică pe peliculă, și astfel în cursul anului 2018 studenții de la Departamentul de Media au colaborat la filmarea unui remake după filmul maghiar Dracula, pierdut în întregime în cursul anilor '40 ai secolului trecut.

Filmul Moartea lui Dracula  (Drakula halála) a fost produs în anul 1921 la Budapesta în coproducție ungaro-austriaco - franceză, și a fost regizat de către Lajthay Károly (născut la Târgu-Mureș), cu un an înainte de filmul intitulat Nosferatu al lui F. W. Murnau, deci putem considera că acesta a fost primul film despre Dracula din întreaga lume. Co-scenaristul filmului a fost renumitul Michael Curtiz, care pe acea vreme încă purta numele de Kertész Mihály.

În anii celui de-al doilea Război Mondial filmul s-a pierdut. „Nu am găsit scenariul filmului, dar prietenul meu Szántai János (poet, scriitor, jurnalist, critic de film și scenarist) mi-a atras atenția asupra unui roman cu același titlu, publicat de către jurnalistul și criticul de film originar din Timișoara, Panczél Lajos. Presupunem că nu scenariul filmului a fost scris după roman, ci invers, romanul după film, deoarece cartea a fost publicată mai târziu. Cu toate acestea noi am folosit acest roman ca și punct de plecare la elaborarea scenariului pentru remake" – a explicat regizorul dr. Lakatos Róbert Árpád, coordonatorul proiectului, cadru didactic al Universității Sapientia și președintele Asociației Cineaștilor Maghiari din Transilvania.

Pe parcursul atelierelor de creație participanții au lucrat la realizarea acestui remake: au făcut cunoștință cu funcționarea mai multor camere de filmat pe film îngust și au putut încerca filmările pe diferite suporturi de peliculă alb-negru Foma, Kodak și Orwo. De asemenea au învățat și developarea acestor materiale, ca ulterior să își aleagă o cameră de filmat după preferințele personale, și să înceapă filmarea primelor scene ale unui film de lung metraj.

Romanul este alcătuit din 13 capitole. Ideea inițială a proiectului a fost ca fiecare capitol să fie realizat de către un alt regizor, iar conform acesteia anul trecut s-au filmat primii cinci capitole.

În executarea proiectului au participat și cadrele didactice ale Universității Sapientia: dr. Radu Igazság a ajutat foarte mult în realizarea decorului și a aspectului vizual, dr. Pálos György a ținut consultații pentru participanți, Rebekah Jorgensen a avut un rol decisiv în organizarea producției și a echipelor de filmare, iar developarea filmelor a fost supravegheată de către dr. Mira Marincaș.

dracula

Calendar de evenimente

ianuarie 2020

LuMaMiJoViDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031